Arhiva

IZETBEGOVIĆ: Neprihvatljivo povezivanje uređenja Travnika s Mostarom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, izjavio je danas kako se uređenje Travnika ne može dovoditi u vezu sa Mostarom, te da su takve inicijative neprihvatljive.

– To su dva nepoveziva pitanja. Mislim da je to jedan taktički potez HDZ-a BiH i ne bih rekao da iza njega ozbiljno stoji – rekao je Izetbegović novinarima u Travniku na molbu da prokomentariše inicijativu političkih stranaka s hrvatskim predznakom da općina Travnik bude uređena kao gradska zajednica, po jednakim principima kao i Mostar.

Izetbegović je istaknuo da je Mostar tretiran Daytonskim i Washingtonskim sporazumom, te da ima specijalni status, s obzirom na to da ima specijalnu prošlost.

– Takve prošlosti u Travniku nije bilo. Prema tome, to se neće dati povezati, niti ćemo mi to dopustiti. Mostar će biti zasebno rješenje bez Travnika – istaknuo je on.

Na pitanje hoće li biti rekonstruisana vlast Srednjobosanskog kantona, kako bi se koaliciji HDZ-a BiH i SDA pridružio i Savez za bolju budućnost (SBB), Izetbegović je rekao da je to moguće, ali da to treba prepustiti Kantonalnom odboru SDA.

– Mene bi to radovalo, ali može se Savez za bolju budućnost (SBB) zadovoljiti i nekim pozicijama koje nisu ministarske kako bi ušao u koaliciju, poput pozicija u javnim preduzećima – ocjenio je on.

 Izetbegović je danas boravio u Srednjoj Bosni na poziv Kantonalnog odbora SDA, sa čijim predstavnicima je razgovarao o situaciji u ovom Kantonu, međunacionalnim odnosima i privrednim mogućnostima.

– Optimista sam nakon posjete, odnosi Bošnjaka i Hrvata sve su bolji i to je baza za svaki drugi napredak. Konačno se i resursi počinju korisiti onako kako treba, imamo rast i kada je u pitanju turizam i industrija. Sve se razvija onako kako smo odavno očekivali – rekao je Izetbegović.

Govoreći o problemima, Izetbegović je spomenuo da je izgradnja brze ceste Lašva – Donji Vakuf nužna, jer trenutno najfrekventnija cesta u BiH prolazi kroz “usko grlo u Vitezu”.

– To se konačno mora rješavati kako znamo i umijemo. Mora se doći od Lašve do Travnika za 15 minuta, a ne ovako kako sada ide, a zatim produžiti prema Jajcu i Bihaću. To su stvari koje će država morati rješavati – kazao je Izetbegović, naglašavajući kako izgradnja brze ceste mora početi od 2017. godine.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!