Zavičajni muzej Travnik večeras gostuje u Zenici
Kultura

Zavičajni muzej Travnik večeras gostuje u Zenici

U povodu 100 godina od izdanja prve Andrićeve knjige “Ex Ponto”, Zavičajni muzej Travnik večeras će sa početkom u 19 sati u prostoru Muzeja grada Zenica upriličiti prigodan program.

Izložba „Iz progonstva, nakon 100 godina…“

Izložba Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića „Iz progonstva, nakon 100 godina…“ producirana je u povodu obljetnice 100 godina od izdanja prve knjige Ive Andrića „Ex Ponto“.

Zbirka poezije u prozi „Ex Ponto“ izišla je u Zagrebu krajem augusta 1918. godine, a nastajala je u prethodne četiri godine u pet gradova i sela Slovenije, BiH i Hrvatske.

Od aprila do jula 2018. godine u petodnevnoj umjetničko-muzeološkoj ekskurziji kreativni tim izložbe „Iz progonstva, nakon 100 godina…“ boravio je u mjestima u kojima Andrić stvara svoju prvu knjigu: Maribor, Ovčarevo, Zenica, Zagreb, Krapina. Slijedeći književnikove biografske tragove, tematski foto i video session priredili su glumac Matej Baškarad, fotografi Mirsad Mujanović i Mirko Adžaip, kustos Enes Škrgo.

Izložba je koncipirana kao reminiscenca grudobolnog poete koji nakon jednog stoljeća od progonstva posjećuje ista mjesta na kojima je pisao i pripremao za objavljivanje prvu stihozbirku.

Autor izložbe: Enes Škrgo

Promocija knjige „Ex Ponto“

Knjiga „Ex Ponto“ Ive Andrića u izdanju Zavičajnog muzeja Travnik sadrži, uz originalni tekst poezije u prozi, predgovor za prvo izdanje knjige iz 1918. godine koji je napisao Niko Bartulović, tekst o hronologiji nastanka prvog izdanja, esej Ivana Lovrenovića „Andrić i poezija“, izvode iz kritika i prikaza, bibliografiju izdanja, bibliografiju prevoda, bibliografiju kritika, prikaza i eseja.

Knjiga je objavljena uz podršku Župnog ureda Ovčarevo i GS-Print Travnik.

Promocija prigodne filatelističke koverte

Prigodna filatelistička koverta nastala je u saradnji Društva filatelista i kolekcionara Travnik i Zavičajnog muzeja Travnik, i predstavlja doprinos obiježavanju obljetnice.

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!