Za razvoj turizma neophodna zakonska regulativa i podrška vlasti
Za razvoj turizma neophodna zakonska regulativa i podrška vlasti
Aktuelno

Za razvoj turizma neophodna zakonska regulativa i podrška vlasti

Iako je Travnik bogat turističkim potencijalima, za daljnji razvoj turizma nužna su adekvatna zakonska rješenja i podrška institucija vlasti, rečeno je, između ostalog, na okruglom stolu “Stanje i perspektiva turizma na području općine Travnik”, održanom u povodu Svjetskog dana turizma.

Na okruglom stolu je, uz ostalo, istaknuto kako je Travnik, uz Vlašić i Jajce, svrstan u najznačajnije turističke destinacije u Federaciji BiH, ali i da neuređena zakonska oblast i nedovoljna ulaganja u turizam sprječavaju dalji razvoj te stvaraju probleme i turistima i turističkim radnicima.

Podsjetivši da postoji Strategija razvoja turizma u SBK/KSB i da se očekuje donošenje zakona koji će regulisati ovu oblast, direktor Turističke zajednice SBK/KSB Miroslav Matošević rekao je novinarima da Turistička zajednica postiže značajne rezultate u oblasti turističke promocije, unatoč tome što radi u skromnim kadrovskim i finansijskim uslovima.

Turistička zajednica, koja pokriva 12 općina, ima tri djelatnika, a prosječan centar za kulturu ima tri puta više sredstava od nas. Čekamo donošenje zakona koji će osigurati bolje uslove, kako bismo imali i bolju turističku ponudu. Mi smo 2018. godine usvojili Strategiju razvoja turizma i učinili smo sve što smo mogli i sada su na potezu kantonalna i federalna vlast – rekao je Matošević.

Načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić ocijenio je kako je Travnik postao nezaobilazna turistička destinacija u BiH i da turizam može odigrati bitnu ulogu u razvoju općine.

Sa kulturnim naslijeđem i prirodnim bogatstvom, imamo ogroman potencijal za razvoj turizma, koji može postati jedan od veoma važnih resursa za razvoj općine. Sa druge strane, imamo situaciju da ostajemo bez značajnog prihoda od turističkih taksi i odgovorno tvrdim da ima mnogo lobija koji nisu za regulaciju ove oblasti jer trenutno ima prostora za nezakonito sticanje profita – rekao je Hadžiemrić.

Srednjovjekovna tvrđava Stari grad, izletište Plava voda, memorijalni muzej “Rodna kuća Ive Andrića”, samo su neke od nezaobilaznih destinacija u Travniku, koje moraju biti prepoznatljivije na turističkim mapama, istaknuto je na okruglom stolu.

Kustos Memorijalnog muzeja “Rodna kuća Ive Andrića” Enes Škrgo podsjetio je kako nikada nije zaživio elaborat “Ivo Andrić-kulturološki i turistički brend Travnika”.

Zavičajni muzej je vlastitim snagama realizovao neke stavke iz elaborata, ali njegova sudbina je, kao i kod mnogih dokumenata u BiH, da naiđe na superlative i pohvale, ali se nikad ništa ne dogodi u izvedbenom smislu. Taj dokument je osnova kako da se zainteresovanost turista, koji u Travnik dolaze zbog Andrića upotrijebi na efikasniji način i time unaprijedi ponuda i zadrže turisti u gradu – rekao je Škrgo novinarima.

Na okruglom stolu je također upozoreno kako se u neiskorištene turističke potencijale mora ulagati i da ih je nužno adekvatno zaštiti, dok je, istovremeno, potrebno investirati u turističku infrastrukturu i kadrove.

Uz okrugli stol, danas je upriličen i Dan otvorenih vrata Zavičajnog muzeja Travnik i Memorijalnog muzeja “Rodna kuća Ive Andrića”, dok je na gradskom trgu postavljena izložba rukotvorina i suvenira, te predstavljena turistička ponuda općine Travnik i smještajno-ugostiteljskih kapaciteta.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!