Sveuciliste Vitez
Za 7 dana počinje izgradnja puta Novi Travnik - Gornji Vakuf/Uskoplje
Za 7 dana počinje izgradnja puta Novi Travnik - Gornji Vakuf/Uskoplje - photo: FENA/Marija Augustinović
Aktuelno

Za 7 dana počinje izgradnja puta Novi Travnik – Gornji Vakuf/Uskoplje

U Novom Travniku u petak je potpisan ugovor sa izvođačima radova na izgradnji regionalnog puta Novi Travnik – Gornji Vakuf/Uskoplje, koja će biti finansirana iz kredita koji je osigurala Vlada Srednjobosanskog kantona.

Ugovor o izgradnji, u ukupnoj vrijednosti od oko 5,3 miliona maraka, potpisan je sa kompanijama “Rudnici gipsa” d.d. Donji Vakuf i “Livnoputovi” d.o.o. Livno.

Direktor Direkcije za ceste SBK/KSB, Sulejman Bečirević, rekao je da se radi o putu koji je ostao neizgrađen u dužini od 12 kilometara.

Za to smo sada dobili sredstva od Vlade SBK/KSB, u iznosu od šest miliona maraka. Međutim, od ovog novca bit će utrošeno 5,3 miliona, jer su izvođači radova dali niže cijene za deset posto u odnosu na neke standardne cijene – naglasio je.

Kako je rečeno, početak radova je planiran u roku od sedam dana od dana potpisivanja ugovora.

Načelnik Općine Novi Travnik, Refik Lendo, rekao je novinarima da se izgradnja ovog puta dugo čeka i da je ona od velike važnosti za Novi Travnik i Gornji Vakuf/Uskoplje.

Ona spaja dvije općine i važna je, kako za povezivanje ljudi, tako i za ekonomiju i turizam. Kada bude izgrađena, tražit ćemo da bude kategorizovana kao magistralna – rekao je Lendo.

Skupština SBK/KSB donijela je krajem aprila odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju kod Razvojne banke Federacije BiH za izgradnju i sanaciju regionalnih puteva.

Tom odlukom, Direkciji za ceste SBK/KSB odobreno je kreditno zaduženje od šest miliona maraka, a Vladi SBK/KSB 12 miliona maraka.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!