Sveuciliste Vitez
Vlada Srednjobosanskog kantona se zadužuje 18 miliona maraka za rekonstrukciju puteva
photo: FENA
Aktuelno

Vlada Srednjobosanskog kantona se zadužuje 18 miliona maraka za rekonstrukciju puteva

Vlada Srednjobosanskog kantona danas je prihvatila odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju, u iznosu od 18 miliona maraka, namjenjenom za izgradnju i rekonstrukciju regionalnih puteva u ovoj godini.

Možemo reći da je ovo decenijska odluka, odnosno jedna od ključnih odluka Vlade u ovom mandatu – rekao je kantonalni premijer Tahir Lendo, tokom današnje sjednice.

Ovim novcem će biti finansirana izgradnja i rekonstrukcija osam putnih pravaca, od čega će najviše, odnosno šest miliona maraka, biti izdvojeno za 12 kilometara dionice regionalnog puta Novi Travnik-Gornji Vakuf/Uskoplje, dok će pet miliona maraka biti uloženo u izgradnju sedam kilometara dionice regionalnog puta Dolac-Han Bila-Ovnak.

Direktor kantonalne Direkcije za ceste, Sulejman Bećirević, izjavio je Feni kako se radi o kreditu Razvojne banke Federacije BiH, čiji je rok otplate 12 godina.

U prošloj i ovoj godini stanje Srednjobosanskog kantona je finansijski stabilnije, pa su stečeni uslovi za ovo kreditno zaduženje. Naime, Razvojna banka je napravila kreditnu liniju za finansiranje projekata iz infrastrukture, koja je povoljnija jer je kamatna stopa smanjena na 2,5%, a rok otplate povećan na 12 godina. Inače bismo za izgradnju i rekonstrukciju ovih putnih pravaca trebali deset godina, a s ovim kreditom ćemo to uradit za godinu i po do dvije – rekao je Bećirević.

Dodao je kako će Direkcija u ovoj godini utrošiti i pet miliona maraka vlastitih sredstava za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje puteva.

Istovremeno se, kako kaže, radi na inicijativi Federalnog ministarstva prometa i komunikacija da se Federacija BiH, za sanaciju regionalnih puteva, zaduži kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Taj kredit bi bio namijenjen za kantonalne direkcije cesta i mi bismo mogli računati na dodatnih 16 miliona maraka. Ta sredstva bi mogla biti operativna 2019. godine – dodao je on.

Bećirević je istakao kako je od 2001. godine u Srednjobosanskom kantonu modernizovano 96 kilometara regionalnih puteva, u što je uloženo ukupno 52 miliona maraka.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!