Vlada SBK/KSB predlaže sindikatu zdravstvenih radnika satnicu od 2,4 KM
photo: FENA (arhiv)
Aktuelno

Vlada SBK/KSB predlaže sindikatu zdravstvenih radnika satnicu od 2,4 KM

Povećanje cijene satnice rada na 2,4 marke nova je ponuda Vlade Srednjobosanskog kantona zdravstvenim radnicima u SBK/KSB, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade u Travniku, na kojoj je istaknuto kako će kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja to koštati dodatnih 2,5 miliona maraka godišnje.

Ministar zdravstva, Nikola Grubešić, podsjetio je da su u toku pregovori za zaključivanje kolektivnog ugovora s predstavnicima kantonalnog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu te je ponovio da je neprihvatljiv njihov zahtjev za povećanjem koeficijenata za 25 posto.

To bi zahtijevalo enormna sredstva. Stoga je Vlada stava da treba povećati plate zdravstvenim djelatnicima, ali da to ide putem povećanja satnica. Dakle, naš prijedlog je da satnica, s trenutnih 2,31 marku, bude uvećana na 2,4 marke, što će u konačnici donijeti povećanje plata zdravstvenim djelatnicima za 20 posto – pojasnio je ministar Grubešić.

Kako je rekao, ukoliko Sindikat prihvati vladin prijedlog, povećanje satnice važilo bi od 1. juna ove godine do 1. juna 2019. godine, s mogućnošću produženja do 90 dana.

Naš prvi prijedlog je bio da satnica bude povećana na 2,35 maraka, ali sindikati to nisu prihvatili, tako da sad imamo novu ponudu. Treba imati u vidu da se devet godina plata u javnom zdravstvenom sektoru nije povećavala, a da je do toga došlo u proteklih 13 mjeseci, tako da je ona, s ovim zadnjim prijedlogom, faktički povećava za 20 posto u odnosu na prethodnu godinu – dodao je Grubešić.

Po njegovim riječima, ponudu Vlade sindikati ne bi trebali odbiti jer je ona u skladu sa trenutnim finansijskim mogućnostima.

Na sjednici Vlade moglo se čuti i da predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu traže satnicu u iznosu od 2,6 konvertibilnih maraka, a ministar privrede Sedžad Milanović ocijenio je da bi taj zahtjev Vlada trebala ispuniti odmah, jer će to kasnije ionako uraditi.

Mi ćemo to svakako platiti i zašto da se iscrpljujemo oko toga… Bolje da im odmah pružimo to što traže – kazao je Milanović.

Međutim, tokom rasprave je ocijenjeno da je ovakav zahtjev nerealan, a premijer Tahir Lendo je istakao da Vlada zdravstvenim radnicima ne može nuditi iznose koji izlaze izvan okvira budžeta kojima raspolaže Zavod zdravstvenog osiguranja SBK/KSB.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!