Srce za djecu oboljelu od raka
Vlada SBK/KSB podržala inicijativu za izradu registra imenovanih i izabranih lica
Vlada SBK/KSB podržala inicijativu za izradu registra imenovanih i izabranih lica - photo: Agencija DAN (arhiv)
Aktuelno

Vlada SBK/KSB podržala inicijativu za izradu registra imenovanih i izabranih lica

Vlada Srednjobosanskog kantona podržala je incijativu za izradu registra imenovanih i izabranih lica u SBK/KSB, koji se, kako su naveli iz Tima za sprječavanje korupcije, pokazao djelotvornim mehanizmom za prevenciju i otkrivanje koruptivnih aktivnosti.

Navedena mjera isključivo je preventivnog aspekta i umnogome doprinosi prevenciji korupcije. Ona se, prvenstveno, odnosi na objavu podataka koji su od javnog interesa, putem Interneta ili na drugi način, gdje građani imaju uvid u postupanje i odluke koje se odnose na lica kojima su povjerena javna ovlaštenja i državna služba, navedeno je u inicijativi.

Koordinator Tima za sprječavanje korupcije Haris Hrustanović rekao je na sjednici Vlade kako slične baze podataka već imaju pojedini kantoni u Federaciji BiH, naglasivši da će ovaj projekat podržati i financirati Misija OSCE u BiH.

Ovo je samo jedna od preventivnih mjera, posla ima mnogo, ali idemo korak po korak – rekao je Hrustanović, ističući da bi bilo dobro da osim imenovanih i izabranih dužnosnika registar obuhvati sve zaposlene u javnom sektoru u SBK/KSB.

Premijer Srednjobosanskog kantona, Tahir Lendo, rekao je novinarima da će registar biti potvrda transparentnosti u radu izabranih i imenovanih dužnosnika.

Ljudi uvijek pitaju o izabranim zvaničnicima i onima koji su vezani za budžete. Stvara se fama, a na ovaj način Vlada želi krenuti u proces koji su pokrenuli i drugi kantoni, jer želimo transparentnost u svakom pogledu – istakao je Lendo.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!