Arhiva

Vlada SBK/KSB: Oštra rasprava o uspjehu procesa privatizacije

Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila je danas Izvještaj o prošlogodišnjem radu Agencije za privatizaciju, a glasanju je prethodila oštra rasprava o uspjehu procesa privatizacije i radu nadležne Agencije u SBK/KSB.

Direktor Agencije za privatizaciju Željko Radoš osvrnuo se na probleme u nekoliko preduzeća, među kojima je i “Šipad Vranica” iz Fojnice, naglašavajući da Agencija insistira na privatizaciji državnog kapitala u ovom preduzeću jer bi time bili zaštićeni interesi zaposlenika, kao i omogućeno ispunjavanje ugovorenih obaveza tokom privatizacije.

 Rad Agencije za privatizaciju SBK/KSB najviše je kritikovao minstar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Salkan Merdžanić (SDA), ističući da je “način privatizacija privrednih društava veliko zlo koje je zadesilo BiH”, dok je jedino gore od toga formiranje agencija za privatizaciju na nivou kantona.

 Merdžanić je naglasio da izvještaj o radu Agencije ne odražava stvarno stanje i dezavuira javnost, jer ne sadrži informacije o tome šta je privatizirano i koji su efekti.

Merdžanić, koji je bivši načelnik Općine Fojnica, istaknuo je da je bespredmetno spominjati preduzeće “Šipad Vranica”, s obzirom na to da ova kompanija, kako je rekao, ne funkcioniše od 1996. godine, te nema radnike, niti vrijednu imovinu.

– Preostalo je samo građevinsko zemljište koje netko namjerava prodati – rekao je Merdžanić, naglašavajući i da u brojnim privatizovanim preduzećima, kao što je “Sport Form” Fojnica, trebalo utvrditi koliko su kupci ispoštovali obveze iz privatizacijskog ugovora.

 Merdžaniću je replicirao ministar zdravstva SBK/KSB i nekadašnji direktor kantonalne Agencije za privatizaciju Nikola Grubešić (HDZ BiH) koji je rekao da se ne može za sve loše optuživati Agencija za privatizaciju, jer su brojna preduzeća pokradena do privatizacije.

– U preduzeću “Šipad Vranica” nije bilo privatizacije, nego ga je uništila općinska politika. Ovo nije jedini slučaj, jer su firme pokradene najvećim dijelom do privatizacije – rekao je Grubešić, naglašavajući da u samoj privatizaciji nije bilo ničeg protuzakonitog.

U izvještaju o radu Agencije za privatizaciju SBK/KSB u prošloj godini spomenuti su, među ostalim, problemi vezani za privatizaciju preduzeća PD “Vlašić” d.o.o. Travnik i  PP “Vlašić” d.o.o. Vitez, kao i to da nije započeta privatizacija preduzeća BNT “ORŠK” Novi Travnik.

Izvještaj Agencije za privatizaciju je usvojen uz zaključak da je nužno aktivnije kontrolisati ispunjavanje obaveza iz ugovora o privatizaciji preduzeća.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!