Vlada SBK/KSB danas bez saglasnosti o lovištima
Vlada SBK/KSB danas bez saglasnosti o lovištima
Aktuelno

Vlada SBK/KSB danas bez saglasnosti o lovištima

Prijedlog odluke o utvrđivanju lovnih područja u Srednjobosanskom kantonu, koji je predviđao uvođenje principa “jedna općina, jedno lovište”, nije usvojen na današnjoj sjednici kantonalne vlade, jer nije bilo dogovora između koalicionih partnera iz SDA i HDZ-a BiH.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Salkan Merdžanić (SDA) rekao je kako je ova odluka bila rezultat kompromisa više od 20 lovačkih udruženja, koje su pristale da se ujedine u asocijacije te upravljaju jednim, zajedničkim općinskim lovištem.

Kako je rekao, u svim općinama je po tom pitanju postignut dogovor, osim u Gornjem Vakufu/Uskoplju, u kome nema konsenzusa o formiranju jednog lovišta.

Nažalost, odluka danas nije dobila potrebnu većinu, zahvaljujući članovima Vlade iz HDZ-a BiH. Zbog toga, više nema mogućnosti i uvjeta za lov i ispaštat će lovci. U 11, od ukupno 12 općina, postignut je dogovor s lovcima, i jedne i druge strane, a danas ovdje na Vladi to ne žele prihvatiti i nije mi jasno zbog čega – rekao je Merdžanić.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Bojan Domić (HDZ BiH) upozorio je da problem s lovištima traje već 18 godina te da se na pogrešan način pristupa traženju rješenja.

Problem je napravilo ovo inzistiranje na principu ‘jedna općina, jedno lovište’ u kojem i nema velike logike. Jedan od razloga zbog koga je odluka pala je taj što nije bilo dogovora, nego je ovo bila proizvoljna odluka koja je došla na Vladu tek tako. Naš interes je da lovci love, ali ako, recimo, općina Travnik po površini može imati deset lovišta, ne znam zašto netko inzistira na jednom. Ako je to, stav lovaca, neka bude, ali ja imam informacije da to nije baš tako – rekao je Domić novinarima.

Za Prijedlog odluke o utvrđivanju lovnih područja u SBK/KSB danas su glasali članovi Vlade iz SDA, dok su ministri iz HDZ-a BiH bili suzdržani.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!