Sveuciliste Vitez
Vlada SBK/KSB: Bez podrške odluci o raspodjeli novca strukovnim školama
Vlada SBK/KSB: Bez podrške odluci o raspodjeli novca strukovnim školama
Aktuelno

Vlada SBK/KSB: Bez podrške odluci o raspodjeli novca strukovnim školama

Vlada Srednjobosanskog kantona danas nije usvojila odluku kojom je bilo predviđeno da Ministarstvo privrede SBK/KSB izdvoji 28.000 maraka za nabavku opreme za praksu u pet strukovnih škola.

Ministar privrede, Nisvet Hrnjić (SDA), rekao je da se radi o simboličnim sredstvima kojima Ministarstvo želi pružiti podršku školovanju učenika u skladu sa zahtjevima realnog sektora.

Ovo su zaista simbolična sredstva i kamo sreće da smo mogli dati više. Ministarstvo nema namjeru raditi posao iz domena drugih i ubuduće će kontaktirati i Ministarstvo obrazovanja – rekao je Hrnjić, odgovarajući na primjedbe pojedinih ministara da, pri izradi ove odluke, nije bilo međusektorske saradnje.

Ministar obrazovanja Bojan Domić (HDZ BiH) rekao je da odluci nedostaju kriteriji po kojima su sredstva dodjeljena određenim školama i za koje konkretno namjene.

Nije bilo konsultacija s Ministarstvom obrazovanja i postavlja se pitanje zašto novac Ministarstvo privrede nije dodijelilo firmama u kojima učenici ionako obavljaju praksu – rekao je ministar Domić.

Vlada SBK/KSB na današnjoj je sjednici, između ostalog, usvojila konsolidiran izvještaj za Vladu i budžetske korisnike za prvih devet mjeseci ove godine.

Ministrica finansija Mirjana Plavčić rekla je da su prihodi od poreza za 7,5 posto veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine te da je porast zabilježen i kada je riječ o prihodima od PDV-a i poreza na dohodak.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!