Sveuciliste Vitez
VIDEO+FOTOGALERIJA: Ovako je Travničanima i gostima predstavljena najveća porcija ćevapa
Ovako je Travničanima i gostima predstavljena najveća porcija ćevapa - photo: Agencija DAN
Aktuelno

VIDEO+FOTOGALERIJA: Ovako je Travničanima i gostima predstavljena najveća porcija ćevapa

Danas je na travničkoj Žitarnici bilo zaista veselo. Osim zbog Dana općine Travnik, izuzetno veliki broj Travničana i gostiju iz svih krajeva stigli su na predstavljanje najveće i najautohtonije porcije ćevapa u Bosni i Hercegovini.

Upravo je sa ciljem ukazivanja na važnost zaštite ovog našeg nacionalnog gastronomskog blaga, u travničkoj ćevabdžinici „Hari“ uoči same promocije upriličen okrugli sto na temu „Brendiranje travničkog ćevapa u okviru brendiranja tradicionalne kuhinje BiH“ gdje su svoja mišljenja iznijeli predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić, prof. dr. Enes Kujundžić, predsjednik Turističke zajednice SBK/KSB Kemal Balihodžić, te Amra Čampara-Lolić, predsjednica BZK „Preporod“ Travnik.

Nakon tog događaja, načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, zahvalio se rukovodstvu i osoblju ćevabdžinice “Hari”, te je uslijedilo svečano otkrivanje impozantne porcije ćevapa.

Radi se o porciji od 2.160 komada travničkog ćevapa za čiju se pripremu iskoristilo 60 kilograma posebno biranog mesa. Travničku piticu, posebno za ovu priliku napravila je pekara “Amin”, a sama pitica je teška 15 kilograma.

Možda i najzanimljiviji podatak je taj da je su svi ovi ćevapi ispečeni za otprilike 30 minuta, a Travničanima i gostima je trebalo svega 15 minuta da je pojedu.

Više pogledajte u našem videu i fotogaleriji.

Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!