Sveuciliste Vitez
Aktuelno

VIDEO/FOTO: Novim Zakonom o PIO/MIO penzija policajca bi bila umanjena za 200-400KM!

U Vitezu je u četvrtak, u organizaciji Saveza Sindikata policije i uposlenika u Ministarstvima unutrašnjih poslova u FBiH, održan sastanak predstavnika sindikata policijskih službenika sedam kantonalnih MUP-ova, Sindikata policijskih organa u BiH, Sindikata SIPA-e i Sindikata Granične policije BiH.

Sastanak je organizovan s ciljem zauzimanja jedinstvenog stava prema prijedlogu Zakona o PIO/MIO FBiH, posebno imajući u vidu nepovoljan položaj policijskih službenika u koje bi ih taj Zakon doveo.

Prema riječima učesnika ovog sastanka, u zavisnosti od čina i funkcije, odlaskom u penziju policijski službenici bi imali niža primanja u iznosu od 200,00 do 400,00 KM, u odnosu na one koji u penziju idu prema aktuelnom Zakonu.

Posebno je napomenuto da Vlada Federacije BiH u ovome slučaju nije ispoštovala odredbe Zakona o radu FBiH koje joj daju za obavezu konsultacije i sa, pored ostalih, ovdje prisutnim sindikatima policijskih službenika.

Prisutni su bili jedinstveni u stavu kako se moraju poduzeti sve neophodne mjere sindikalne borbe da se najavljeni Zakon o PIO/MIO Federacije BiH ne usvoji u predloženom obliku.

Naglasili su da će se zahtjevati da se penzionisanje policijskih službenika rješava na način kako se rješava penzionisanje zaposlenih u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Više pogledajte u našem videu i fotogaleriji.

Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!