BiH

VIDEO/FOTO: Centrotrans investirao oko dva miliona KM u premium brand VDL autobuse

Kompanije Centrotrans Eurolines i Sejari predstavile su danas u Sarajevu tri nova autobusa marke VDL, premium klase, u koje je Centrotrans investirao gotovo dva miliona KM.

–  Radi se o najsavremenijim autobusima koji svojim karakeristikama ispunjavaju stroge uslove iz Direktive EU o prijevozu putnika u međunarodnom saobraćaju, a koja će se primjenjivati od 1. januara 2018. Jedan od uvjeta iz te direktive nalaže da u autobusima koji vrše međunarodni prijevoz putnika mora biti ugrađena rampa za samostalan  ulazak putnika u invalidskim kolicima, te poseban prostor za njihov smještaj u autobusu – izjavio je  generalni direktor Centrotrans Eurolinesa Safudin Čengić.

Centrotrans je kupovinom ovih autobusa, kako je dodao,  ispunio i stroge sigurnosne standarde. Pored uobičajene sigurnosne opreme, ovi autobusi posjeduju i senzore za upozorenje nailaska na prepreku, sistem za upozoravanje  prilikom prelaska pune linije, odnosno ulaska u drugu traku, poseban protivpožarni sistem, te sistem za održavanje koncentracije vozača.

Pored investicije u kupovinu tri VDL autobusa , kako je dodao Čengić, Centrotrans je u periodu od jula 2016. do jula 2017. godine izvršio kupovinu deset novih autobusa, uložena su sredstva u savremenu opremu za održavanje autobusa, te kupovinu zemljišta, u šta je svukupno investirano 7,2 miliona KM.

Hasan Sarajlija, direktor firme  Sejari d.o.o. koja je isporučila autobuse,  kao zastupnik proizvođača VDL , naveo je, među ostalim, da su ovi autobusi opremljeni sa Euro 6 motorom za maksimalnu ekonomičnost i zaštitu okoline u najvećoj mogućoj mjeri.

-VDL je premium brand i to je evropski proizvođač autobusa koji donosi velike prednosti i vlasnicima autobusa kroz različite uštede, kao i putnicima kojima su, među ostalim, na raspolaganju i utičnica od 220 V i USB priključak za svako sjedište, što je posebno traženo na međunarodnim linijama – dodao je Sarajlija.

FENA

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!