Sveuciliste Vitez
Aktuelno

VIDEO: Travničku bolnicu posjetio Nikola Barišić, ranjeni srpski vojnik iz posljednjeg rata…

Ljudske sudbine su nepredvidive i to je valjda svima jasno, ali ono što ostaje zapisano i zapamćeno su ljudski postupci.

Humanost pripadnika Armije R BiH koji nisu poslušali vapaje ranjenog srpskog vojnika na Komaru da ga ubiju i prekrate mu muke, te visoki profesionalizam medicinskog osoblja u Bolnici Travnik nisu zaboravljeni. Nikola je u tom ratnom vihoru pokušavao da se iz Hrvatske prebaci u Srbiju. Mjesecima se krio po šumama sve dok na Komaru nije ugledao vojnički rov za koji je pretpostavio da bi tu mogao pronaći vodu i ostatke hrane.

Nažalost, na prilazu rovu aktivirala se protupješadijska mina i teško mu ranila obje noge. U obližnjoj staroj kolibi Nikola je u agoniji danima čekao svoj kraj, dok se nisu pojavili pripadnici Armije R BiH. Molio ih je da ga ubiju i skrate mu muke, ali su oni to odbili, pružili su mu prvu pomoć, pozvali vojno vozilo koje ga je prevezlo u Travnik. Na hirurškom odjelu primio ga je prim. dr. Mirsad Granov, a Nikolinim stopalima više nije bilo spasa. U travničkoj bolnici je ostao nekoliko mjeseci i, kako danas kaže, i kada bi tražio zamjerku ljekarima i osoblju – ne bi je pronašao.

Dugo je Nikola pokušavao uspostaviti kontakt sa dr. Granovom, pa se njihov prvi posljeratni susret desio nedavno u Novom Sadu o čemu smo pisali, a nakon toga se rodila ideja da ovaj čovjek dođe u Travnik i posjeti bolnicu.

Mnogo emocija i zadovoljstvo konačnim ishodom iskazali su i Nikola Barišić sa porodicom i prijateljima, ali i osoblje travničke bolnice iz tog perioda, pa su ovom susretu prisustvovali sada već penzionisani ljekari dr. Banjac i dr. Živanović.

Doktora Granova i sve prisutne Nikola je iznenadio još jednim gestom: Da ne bi u Travnik došao “prazne ruke”, za Bolnicu Travnik je donio donaciju u iznosu od 3.000 eura na čemu su mu svi prisutni od srca zahvalili, te je izražena želja da ovaj susret svakako ne bude posljednji.

Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!