VIDEO: Snježana Köpruner: Cilj smanjenja nameta je mogućnost da možemo radnicima povećati plaće
Snježana Köpruner na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine - photo: FENA/Almir Razić
Aktuelno

VIDEO: Snježana Köpruner: Cilj smanjenja nameta je mogućnost da možemo radnicima povećati plaće

Na današnjoj tematskoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je sazvana na inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH, bit će razmatrane mjere za rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta.

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Irfan Čengić rekao je da bi bilo bolje da Parlament usvoji zakon o minimalnoj plaći, nego da se oslanja na obećanja poslodavaca da će uštede od smanjenja doprinosa usmjeriti u povećanje plaća radnika.

Stav SDP-a je da ćemo podržati smanjenje poreza i doprinosa, ali pod uslovom da istovremeno usvojimo i zakon o minimalnoj plaći koji smo pripremili i koji ćemo dostaviti u parlamentarnu proceduru – naveo je Čengić.

Precizirao je da, ukoliko bude oporezovan topli obrok i druge naknade, povećanje minimalne plaće mora biti bar 50 posto i onda bi iznosila 600 KM za Federaciju BiH.

Predsjednica Udruženja njemačke privrede u BiH i direktorica kompanije GS Tvornica mašina Travnik Snježana Köpruner kazala je da se bh. društvo suočava s velikim problemom, odlaskom radne snage i obrazovnim sistemom koji nije prilagođen potrebama privrede, što poslodavci ne mogu riješiti sami.

Poslodavci bi trebali povećati plaće radnicima i ostati konkurentni na tržištu, ali po ovim davanjima koja imamo danas to je prilično teško. Cilj smanjenja nameta je mogućnost da možemo radnicima povećati plaće – dodala je Köpruner.

Zamjenik predsjednika Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Osman Ćatić istakao je da  taj klub podržava inicijative Udruženja poslodavaca FBiH, te da ih u narednom periodu poslodavci zajedno s Vladom FBiH i predstavnicima sindikata trebaju dostaviti u parlametarnu proceduru.

Predsjednik Uprave kompanije Violeta Petar Ćorluka rekao je da su oni već povećali plaće radnicima, a da bi u slučaju rasterećenja privrede mogli povećati još više i onda bi radnici manje razmišljali o odlasku iz zemlje.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!