BiH

VIDEO/FOTOGALERIJA: Žene regiona u Sarajevu definisale jasne ciljeve

Svakolike mogućnosti žena kao aktivnih članica poslovnog, upravljačkog i društvenog života u aktuelnim društvenim prilikama, zapravo su neiskorištene, a svijest o tome, čak i u ženskim krugovima, tek parcijalno i povremeno izađe na površinu.

To i jeste razlog, da oni koji vide manjkavosti tako postavljenog odnosa vrijednosti, nastoje svojim angažmanom donijeti promjene.

Regionalna asocijacija poduzetnica “Poslovna žena” organiziranjem prvog Samita poduzetništva žena liderica za jugoistočnu Evropu, obuhvatila je sve značajne segmente društva gdje se ova problematika može i treba mijenjati u korist žena.

Tako su u petak 5.4.2019. u Sarajevu, u hotelu “Holiday” organizirane panel diskusije: “Izazovi ženskog liderstva u biznisu”, ”Žene u javnom upravljanju” te “Budućnost obrazovanja”, a o ovim temama govorili su eminentni stučnjaci iz različitih oblasti iz regije od kojih mnogi uz kvalifikacije i formalno obrazovanje, nose i bogato profesionalno i životno iskustvo.

Sudeći po reakcijama i iskazanom interesovanju prisutnih, namjera organizatora, da ovo ne postane još jedana manifestcija isključivo za žene, te da u detektiranje ali i rješavanje gorućih problem žena uvede i muškarce, pokazala se posve opravdanom.

Nakon niza iznesenih statističkih i iskustveno prisutnih problema o položaju žena u cjelini, panelisti su govorili i o mogućnostima njihovog rješavanja, a rezultat toga su i konkretni zaključci sa ovogodinjeg samita:

  • Želite li razvijeno društvo, podstičite žene na obrazovanje
  • Razviti svijest o potrebi pružanja podrške ženi u izbornom procesu i kada je na vlasti
  • Sasvim sigurno će doći do privrednog rasta nakon uključivanja žena na odlučujuća mjesta!
  • Podstaći žene da odlučnije preuzimaju upravljačke pozicije i odlučuju se na poduzetništvo
  • Kreiranje ravnoteže među polovima u svim sferama društva, uz poseban akcenat na umrežavanju organizacija i institucija na regionalnom nivou.

Iz Regionalne asocijacije poduzetnica Poslovna žena zaključuju: “Vjerovatno još uvijek nismo svjesni da smo svi zajedno pokrenuli jednu lavinu društvenih promjena, da smo glasno progovorili o aktuelnim problemima, ali i smjernicama kako unaprijediti postojeće stanje u društvu, obrazovanju i poslovnim okruženjima.

Vrijedno je napomenuti, da su osim konkretnih zaključaka i onog radnog dijela, koristeći se i drugim mogućnostima poduzetnice okupljenje oko Regionalne asocijacije uspjele i emotivno oblikovati ovaj samit, a sve u svrhu promoviranja istinskih, a nepravedno zanemarenih vrijednosti žena.

Tako je već na samom početku upriličen performans u okviru kojeg su ispričane priče poznatih bh. žena kroz historiju. Tako je počelo, a nakon panela, B2B sureta i sajma, upriličena je svečana večera koja je završila veoma emotivno, uz dominatno osjećanje povezanosti poslovnih žena iz regiona, koje žive na različitim mjestima u različitim kulturama, ali dijele istu težinu i radost jedne žene.

Zato zajedničko nastojanje donošenja pozitivnih promjena i šira vizija položaja žena u cjelini, donosi suštinske promjene na kojima insistira RAP “Poslovna žena”, čije članice na kraju poručuju: ”U obavezi nam ostaje da istrajemo i da već najavimo: -Women In Leadership Summit SEE 2020!

Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!