Sveuciliste Vitez
Aktuelno

VIDEO/FOTO: Dan nezavisnosti BiH: Svečana akademija u Travniku

U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u srijedu je u prostoru Centra za kulturu Travnik održava Svečana akademija.

Tradicionalno, veliki interes građana Travnika za ovaj događaj ispunio je salu do posljednjeg mjesta. Na akademiji se podsjetilo da je Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan 29.2. i 1.3.1992. godine na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Punoljetni građani Socijalističke republike Bosne i Hercegovine glasali su o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu na kojem je jedino pitanje bilo: ‘Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?’

Na Referendumu je glasalo 2.073.568 građana/glasača BiH (izlaznost 64,3 posto), od kojih je 99,7 posto bilo za nezavisnost.

Prisutni su uživali u zaista bogatom kulturno umjetničkom programu travničkih horova, limene glazbe, učenika osnovnih i srednjih škola, tamburaškog orkestra i KUD-a Borac.

Više pogledajte u našem videu i fotogaleriji.

Agencija DAN

 

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!