Aktuelno

Udruženje “Sreća za sve” dobilo prostorije, potrebna pomoć za adaptaciju prostora

Udruženje “Sreća za sve”, s razlogom nosi ovakvo ime s obzirom na to, da su u kratkom period svoga postojanja, za samo nekoliko mjeseci realizirali brojne akcije i projekte i time olakšali svakodnevnicu onima koje okupljaju.

Osjećaj pripadnosti, i osjećaj da nisu sami, sigurno je od velikog znčaja za roditelje a na koncu i djecu s poteškoćama u razvoju.

Naime roditeljstvo općenito je izazovno, traži odricanje i veliko zalaganje, a naročito ako se u razvojnom periodu djetetu javljaju određene poteškoće. Tada je potrebna pomoć, institucija, lokalne zajednice, prijatelja i porodice.

Briga za djecu ne ostavlja roditeljima prostor za traženje te pomoći i stoga je udruženje pravi kanal da se premosti, nekada postojeća želja okruženja da pomognu i prava informacija na koji način.

Po tom principu, uz prezentirane potrebe od strane udruženja “Sreća za sve”, kako navode, vrlo brzo uslijedio je i konkretan odgovor Admira Hadžiemrića, načelnika Općine Travnik.

Veliki problem do sada bio je upravo nedostatak adekvatnih prostorija za rad ovog udruženja, pa uz riječi zahvalnosti načelniku Hadžiemriću, iz udruženja navode, kako je ovakva saradnja sigurno pravi primjer brige jednog načelnika za potrebe djece s poteškoćama u razvoju.

Iskazani senzibilitet za druge, osjetljive kategorije društva, zasigurno stvara sretnije društvo, pa je udruženje i dalje oslonjeno na takvu vrstu pomoći.

Prostor po svom položaju u gornjem dijelu grada, pa i kvadraturi sigurno zadovoljava uvjete potrebne za rad Udruženje, no za punu upotrebu prostora neophodna su dodatna ulaganja. Potrebno je adaptacija prostora, opremanje i prilagođavanje potrebama djece s poteškoćama u razvoju. U tom smislu, prilika je ovo za širu društvenu zajednicu, da ličnim angažmanom, pružanjem usluge, angažiranjem firme ili novčanim prilogom pomognu rad udruženja time što će pomoći urediti prostor.

Udruženje je osnovano s ciljem da radi a to su svojim prethodnim aktivnostim i pokazali. Takvo njihovo opredjeljenje je i razlog više da im se pomogne, kako samoj  djeci, tako i njihovim roditeljima koji svakodnevno vode bitku roditeljstva, po emociji i ljubavi prema svome djetetu istu kao i kod svakog drugog roditelja, ali po težini te brige ipak drukčiju, samo njima znanu.

Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!