BiH

U Vitezu održan protest protiv izgradnje hidroelektrana

Mirnim protestima u Vitezu, mještani naselja Kruščica, te članovi ekoloških i ribolovnih udruženja iz tog grada, danas su upozorili kako neće dopustiti izgradnju mini hidroelektrana na rijeci Kruščici, jer bi to, kako tvrde, uništilo rijeku, okolna izletišta i turistički potencijal ovog područja.

Urbanističkim planom općine Vitez, područje Kruščice je označeno kao mjesto turističkog potencijala, ali su taj plan izmijenili i u njega ugradili dvije hidroelektrane. Borit ćemo se do kraja da gradnja ne počne i molimo sve institucije da nam pomognu – rekao je jedan od okupljenih, Muris Đelilović.

Predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca Vitez, Dragan Jonjić, upozorio je kako bi izgradnja hidroelektrana na rijeci Kruščici označila nastavak uništavanja rijeka i ribljeg fonda u Srednjoj Bosni.

Već pet puta obnavljamo riblji fond, a autohtonih vrsta, kao što je potočna pastrmka, lipljen i mladica, gotov da i nema. Rijeka Lašva i Bila su totalno uništene, a sada nam hoće uništiti i rijeku Kruščicu. Nijedan vlasnik hidroelektrane do sada nije održao obećanje da ispoštuje barem biološki minimum i to je strahota živa – rekao je Jonjić.

Okupljeni mještani upozorili su na to da područje Kruščice, osim što je označeno kao turistički potencijal, godinama služi i kao izletište stanovnicima Viteza, a odlikuje ga čista i pitka voda.

Mirni protest je okončan nakon jednosatnoga zadržavanja ispred zgrade Općine Vitez, gdje se građanima nitko nije obratio.

Stanovnici Kruščice već nekoliko dana dežuraju u blizini mjesta na kojem je planirana izgradnja hidroelektrane, a danas su najavili kako neće odustati i da će spriječiti svaki pokušaje izgradnje.

O svojim zahtjevima će, također, obavijestiti više nivoe vlasti, odnosno Vladu Srednjobosanskog kantona.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!