U utorak u Travniku "Ulaznica za junački kabare: Književne refleksije Sarajevskog atentata"
U utorak u Travniku "Ulaznica za junački kabare: Književne refleksije Sarajevskog atentata"
Kultura

U utorak u Travniku “Ulaznica za junački kabare: Književne refleksije Sarajevskog atentata”

Krajem aprila 2019. godine objavljena je studija “Ulaznica za junački kabare: književne refleksije Sarajevskog atentata” u izdanju izdavačke kuće Lijepa riječ iz Tuzle.

Studija je plod višegodišnjeg istraživanja, a objavljena je povodom obilježavanja 105. godišnice od atentata. Studija obuhvata književne refleksije Sarajevskog atentata u bh., hrvatskoj i srpskoj književnosti u periodu od 100 godina (od 1914. do 2014.).

Melida Travančić doktorica je humanističkih nauka iz oblasti književnosti. Piše poeziju, prozu, eseje i književnu kritiku. Dobitnica je treće nagrade „Mak Dizdar“ za neobjavljenu knjigu pjesama na manifestaciji “Slovo Gorčina” 2007. godine. Njena prva knjiga pjesama “Ritual” objavljena 2008. dobila je nagradu „Anka Topić“ kao najbolja knjiga bh. pjesnikinja za period 2002-2008. godine. “Svilene plahte” njena druga knjiga objavljena 2009. godine bila je u najužem izboru nagrade „Risto Ratković“ za najbolju pjesničku knjigu autora sa prostora Crne Gore, BiH, Hrvatske i Srbije. Dobitnica je nagrade Federalne fondacije za izdavaštvo za pjesnički rukopis “Sjenka u sjenci” za 2019. godinu.

Njene pjesme uvrštene su u panoramu modernog bh. pjesništva “Do potonje ure”, objavljena u Bijelom Polju 2010. Poeziju je objavljivala u književnim časopisima u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Njena poezija prevedena je na engleski i makedonski jezik.

Radi u Centru za kulturu i obrazovanje Tešanj.

Utorak, 22.10.2019. godine, u 19:00 sati, JU Gradska biblioteka Travnik

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!