U Travniku se osniva udruženje "Organizator otpora HVO Travnik"
U Travniku se osniva udruženje "Organizator otpora HVO Travnik"
Aktuelno

U Travniku se osniva udruženje “Organizator otpora HVO Travnik”

Uspostavljanje nove kategorije braniteljske populacije pod nazivom “Organizator otpora” prethodnih je mjeseci podiglo dosta bure na prostoru FBiH.

Nakon imenovanja kandidata iz Travnika, pripadnika HVO, kojima bi trebala biti dodjeljena „Medalja otpora”, a koja ima status ratnog priznanja i odlikovanja, te sa sobom nosi i određene povlastice, u Travniku je pokrenuta inicijativa za osnivanje udruženja “Organizator otpora HVO Travnik” koju će utemeljiti deset osnivača, a članovi će moći biti i svi ostali koji su zaista bili organizatori uz dokaz onoga što su radili.

U nastavku prenosimo dopis inicijativnog odbora za osnivanje ovog udruženja u integralnom obliku:

INICIJATIVNI ODBOR ZA UTEMELJENJE UDRUGE

„ORGANIZATOR OTPORA HVO TRAVNIK”

 

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

 

            U javnosti federalnog dijela Bosne i Hercegovine već neko vrijeme je aktualna nova kategorija braniteljske populacije.

Pravni temelj za tu novu kategoriju nalazi se u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovi obitelji („Službene Novine Federacije BiH” br. 90/17).

Ovim izmjenama i dopunama uvedena je nova kategorije branitelja „Organizator otpora”.
Po navedenom Zakonu to su osobe koje su organizirale i rukovodile u pripremi za obranu i u obrani Bosne i Hercegovine, najmanje 100 dana, u razdoblju od 18.09.1991. g. do 09.04.1992. godine, i uz to bili pripadnici Oružanih snaga ili državnih organa ili institucija vezanih za obranu Bosne i Hercegovine najmanje dvije godine, a čiji je status potvrđen od strane Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata.

Ništa u svemu ovome ne bi bilo sporno da se već nisu pojavili spiskovi, ne organizatora otpora, već kandidata kojima bi trebalo dodijeliti „Medalju otpora” koja ima status ratnog priznanja i odlikovanja. To kao i svako drugo odlikovanje povlači i određena prava.

Interesantno je da je za Travnik već predloženo da to budu četiri pripadnika iz reda Hrvatskog vijeća obrane, čak su i imenovani.

Ovo kandidiranje za dodjelu jednog vrlo važnog ratnog priznanja je u najmanju ruku vrlo upitno i sa aspekta onoga tko je predlagao kao i samih predloženih osoba.

Sasvim sigurno u oba ta slučaja, tom prilikom su zaobiđene osobe koje su itekako relevantne i kompetentne kada je u pitanju materija i navedeno razdoblje na području općine Travnik.

Stoga je jedan broj upravo takvih osoba pokrenuo inicijativu za utemeljenje udruge „Organizator otpora HVO Travnik” koju će utemeljiti deset osnivača, a članovi će moći biti i svi ostali koji su zaista bili organizatori uz dokaz onoga što su radili.

Nastojat će se onemogućiti ulazak i članstvo u udrugu onima koji u ovu kategoriju ne spadaju, odnosno bilo koga tko po samoj definiciji ali i aktivnostima ne bi mogao biti član jedne takve uduge.

Puno toga u ovom slučaju onima koji se zaista mogu zvati i jesu bili organizatori otpora u Travniku nije jasno.

Od toga kako se došlo do broja od četiri pripadnika HVO za općinu Travnik, tko je to određivao i po kojim kriterijima? Na kraju tko je pristao na tako nešto i po čijem ovlaštenju je mogao razgovarati u to ime? Taj sigurno nije bio ovlašten za tako nešto. Toliko je puno nepoznanica i tajnovitosti da samim tim izaziva puno nedoumica i sumnji u namjere onih koji su to radili. Zašto toliko tajni za jednu časnu kategoriju branitelja?

Nakon utemeljenja udruge organizatora otpora oni će sami predložiti kandidate za navedeno ratno priznanje i odličje.

 

Travnik, 9. travnja 2019. godine                                            Za INICIJATIVNI ODBOR

                                                                                                      _______________

                                                                                                         Tomislav Rajić

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!