U Travniku se do nedjelje održava nacionalni mariološko-marijanski kongres
photo: FENA
Aktuelno

U Travniku se do nedjelje održava nacionalni mariološko-marijanski kongres

Predavanjem “Gospina svetišta u Bosni” u Travniku je u petak počeo nacionalni mariološko-marijanski kongres “Gospina Bosna – pod okriljem rajske Djeve”, koji organizuju Hrvatski mariološki institut, Katolički bogoslovni fakultet i Franjevačka teologija u Sarajevu, te KŠC “Petar Barbarić” Travnik.

Pomoćni biskup Vrhbosanske nabiskupije Pero Sudar rekao je kako je među katoličkim vjernicima u BiH oduvijek bio prisutan veliki značaj Blažene Djevice Marije.

Ako kažemo da je Bosna Gospina, onda je to još više i Hercegovina. Gospa je oduvijek bila ovdje i tako će i ostati sve dok na ovim područjima bude kršćana, odnosno katolika – istaknuo je Sudar.

Predstojnik Hrvatskog mariološkog instituta Ivan Karlić rekao je kako je skup u Travniku 13. izdanje mariološko-marijanskog kongresa, u organizaciji tog instituta, te da se kongres po prvi put organizovan izvan Hrvatske, kako bi se razgovaralo o velikom značaju Blažene Djevice Marije među vjernicima u BiH.

Marijanska svetišta imaju ogroman značaj za vjernike, jer u njih dolaze kako bi se duhovno obnovili i pronašli nadahnuće da žive vjeru i bore se s poteškoćama. Kongres smo ovaj put organizirali u BiH upravo kako bismo izrazili privrženost ovdašnjim vjernicima i odali im priznanje na vjeri koju njeguju – istakao je.

Kako je rekao, mnoga svetišta su, nakon ratnih događanja, oštećena, ali se posljednjih 20-ak godina nastoje obnoviti.

Najbitnije je okupiti ljude, jer je čovjek u središtu Božje pozornosti. Dolaskom ljudi i svetišta će mnogo lakše biti obnovljena – rekao je Karlić.

Na kongresu, koji se održava u Katoličkom školskom centru u Travniku, učestvuju predavači iz BiH i Hrvatske, a trajat će do 13. maja.

FENA/Agencija DAN