Arhiva

U Travniku predstavljena knjiga “Rak na duši”

Knjiga “Rak na duši”, humanitarke i liječnice Nele Sršen, predstavljena je u subotu u Travniku, a u njoj autorica, među ostalim, opisuje životne bitke svojih pacijenata, ali i vlastitu bitku za život u koji se vratila nakon kliničke smrti.

– To je jedna lijepa priča o životu tisuće divnih bića koji su se suočili sa bolešću, te o njhovom zajedničkom putu do ozdravljenja. Ideja nije priča o bolesti samoj po sebi, jer je bolest okidač za promjenom u nama i za traganje za pozitivnim emocijama koje nam mijenjaju život i čuvaju zdravlje – kazala je Sršen, koja već 20 godina radi na odjelu za transplantacije Sveučilišne bolnice u Padovi.

Istaknula je da je knjiga “Rak na duši” iskrena oda životu, namijenjena i vjernicima i nevjernicima, svakoj religiji i kulturi, odnodno štivo koje ni zdravi, ni bolesni ne bi trebali ignorirati.

Knjiga je jedinstven spoj autobiografije, stručnog i dijela o samopomoći, sa savjetima za suočavanje sa najtežim oblicima bolesti.

– Čuda postoje, ali treba vjerovati u sebe, jer samo to stvara pozitivne emocije, a one se šire od našeg mozga i stimuliraju lučenje susptanci koje djeluju na svaki organ i stanicu u našem tijelu. Pozitivne emocije stvaraju pozitivne hormone, održavajući zdravim, ne samo duh, nego i tijelo. Sa negativnim mislima i stilom života, sami smo sebi najveći neprijatelj. Mijenjajući percepciju i stil života i stvarajući pozitivne misli, dobrim dijelom možemo izliječiti samo sebe – naglasila je Sršen.

Kako je istaknuto na promociji, dr. Nela Sršen je liječila i pomagala brojnim poznatim ličnostima, ali i onima kojima nije imao tko pomoći u borbi za život, a među njima je bila i Snježana Turić iz Travnika koja je, kao jednogodišnja djevojčica, operirana 1996. godine u Padovi.

O iskustvima tijekom liječenja u Padovi i svom putu ka ozdravljenju, govorio je i Salko Hajdarević iz Sarajeva koji je istaknuo da mu je dr. Sršen pružila nadu i pomogla da pronađe put ka sopstvenom ozdravljenju, što je bilo od presudne važnosti u borbi za život.

Dr. Nela Sršen rođena je u Metkoviću, a studij medicine završila je u Padovi. Nakon specijalizacije u New Yorku, postala je najmlađa članica tima za transplantaciju jetre prof. Davida D’Amica, najcjenjenijega italijanskoga kirurga Sveučilišne bolnice u Padovi.

FENA

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!