U Travniku održana tribina 'Mladi poduzetnici – prilika za razvoj BiH'
photo: Mladež HDZ BiH Travnik
Aktuelno

U Travniku održana tribina ‘Mladi poduzetnici – prilika za razvoj BiH’

Tribina “Mladi poduzetnici – prilika za razvoj BiH”, održana je u ponedjeljak navečer u Travniku, s ciljem ukazivanja na važnost poticanja mladih na otvaranje novih tvrtki koje će doprinijeti razvoju BiH.

Jedan od učesnika tribine, vlasnik tvrtke “Ledić arhitektura” iz Travnika, arhitekta Josip Ledić, kazao je kako se na otvaranje vlastite kompanije odlučio nakon četiri i pol godine rada u privatnoj građevinskoj firmi.

Odlučio sam pokrenuti vlastitu tvrtku, ali postavilo se pitanje kako to učiniti. Tada uopće nisam imao informaciju da postoje programi za pomoć mladim poduzetnicima, a prijatelji i poznanici su mi sugerirali da zadržim postojeći posao, sa solidnim primanjima, i da se ne upuštam u rizik. Međutim, znao sam da moram napraviti iskorak, vjerovao sam u sebe, i krenuo u avanturu. Osim mene, danas su u kompaniji još četiri inženjera, i radimo velike projekte – ispričao je Ledić.

Naglasio je da mladi, koji se žele upustiti u poduzetništvo, trebaju biti svjesni da se moraju osloniti na vlastite sposobnosti i sami sebi stvoriti priliku.

Tek poslije nama su došle s institucije s raznim upitima. Međutim, kad je bilo najpotrebnije bili smo prepušteni sami sebi – istakao je on.

O prvim koracima u realnom sektoru, govorio je predstavnik firme “MIS” iz Kreševa Boris Marić, koji je ispričao kako je, nakon posla asistenta na sveučilištu, poželio biti dio proizvodnog procesa.

Moj savjet mladima je da ne dozvole da se ‘učahure’ na jednom mjestu, nego da idu naprijed. Najbitnije je konstanto učenje i usavršavanje koje nikada nije bilo dostupnije – dodao je Marić.

Govoreći o načinima podrške zapošljavanju, zamjenik direktora Službe za zapošljavanje SBK/KSB, Marinko Krajina, rekao je kako ova služba godišnje ima na raspolaganju više od tri miliona maraka za nekoliko programa, ali da problem predstavlja činjenica da mnogi o tome nemaju dovoljno informacija.

Tu je, među ostalim, startup program koji služi za financiranje troškova registracije djelatnosti i jednogodišnje financiranje, s iznosom od 360 maraka. Možda su to mala poticajna sredstva, ali, s druge strane, ukoliko vam netko nudi plaćanje doprinosa i to dobro dođe – kazao je Krajina.

Predstavnik Sveučilišta/Univerziteta “Vitez”, Darijo Jerković, istaknuo je, između ostalog, da se većini mladih, kao imperativ, nameće rad u javnom sektoru.

To je za njih oaza u kojoj nema rizika, dok je realni sektor potisnut u drugi plan. Mladi očekuju kako će im netko nešto donijeti, a neće, jer to moraju učiniti sami. Moraju znati da je, unatoč poteškoćama, sve moguće ukoliko imaju cilj i volju da uče – ocijenio je Jerković.

Tribinu “Mladi poduzetnici – prilika za razvoj BiH” organizirali su članovi Mladeži HDZ-a BiH.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!