Kultura

U Travniku održana projekcija dokumentarnog filma “Bulera”

Travnik spada u one gradove koji su poznati po tome što imaju svoje omiljene likove, koje svi znaju po nadimcima. I kad bi ste nekog Travničana upitali zna li “tog i tog”, pod punim imenom i prezimenom, možda bi vam odgovorio da nikad nije čuo za tu osobu, a ako bi ste pitali za nekog po nadimku, odgovor bi vjerovatno bio: “Naravno da znam!”

Vjerovatno to imaju i drugi gradovi, ali eto u Travniku je to nekako posebno šarmantno.

I upravo ti travnički likovi su obilježili dosadašnju produkciju EKT. “Anči, Torero, Buha, Džimika, Lašva” naslovi su dosadašnjih ostvarenja autora Ibrahima Osmanagića Kibrija i Edhema Kozara. Aktuelni uradak “Bulera” je prikazan večeras (4. 12. 2018.) u velikoj sali Centra za kulturu Travnik, kao jedan od događaja u okviru kulturne manifestacije “Dani Šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka 2018”. Riječ je o kratkom dokumentarnom filmu koji govori o životu i radu Ahmeta Bentića, koga svi u gradu znaju po nadimku “Bulera”, o njegovim preokupacijama: poslu koji voli raditi, porodici, Travniku i njegovoj historiji, Andriću i Zabranjenom pušenju.

Prisutne je pozdravila predsjednica travničkog “Preporoda” Amra Čampara-Lolić, podsjetila na suštinu ovogodišnje manifestacije, predstavila EKT produkciju, te najavila film.

Prije filma je emitovana dvadesetominutna retrospektiva dosadašnjih filmskih ostvarenja EKT produkcije.

Tekst: BZK Preporod / Photo/Video: Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!