U Travniku održana javna tribina "Prevencija-Šansa života" (FOTO)
Aktuelno

U Travniku održana javna tribina “Prevencija-Šansa života” (FOTO)

U prostoru Sveučilišta/Univerziteta „Vitez“ u Travniku, u organizaciji Udruženja građana oboljelih od malignih oboljenja „Otvori oči, dan je“, održana je javna tribina pod nazivom „Prevencija-šansa života“.

U radu javne tribine učestvovali su prim. mr. sci. dr. Amra Mehmedbegović-Živanović (Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB), dr. Amin Đulabić (JU Bolnica Travnik), dr. Mersiha Nikšić i dr. Samra Hadžalić-Leko (JU Bolnica za plućne bolesti i TBC), Amra Dautović-Kovačević (Centar za mentalno zdravlje Travnik) i Nela Hasić (regionalna direktorica Programa osnaživanja zdravlja žena, Sarajevo).

Veliki broj građana koji su prisustvovali tribini dobili su važne i kvalitetne informacije o riziko faktorima i prevenciji malignih bolesti. Broj oboljelih konstatno raste, a faktori koji dovode do pojave bolesti mogu se izbjeći promjenom loših navika kao što su neadekvatna ishrana, povećana tjelesna težina, nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje i zloupotreba alkohola.

Posebno je istaknuta potreba obavljanja preventivnih pregleda koji mogu smanjiti stope smrtnosti za više od 30%. Otkrivanje bolesti u vrijeme samog početka ili pojave prekanceroznih promjena povećava šansu za preživljavanje. 

Data je puna podrška radu Udruženja i dogovoren je nastavak saradnje u cilju smanjenja broja oboljelih, smanjenja prerane smrtnosti kao i psihosocijalna podrša oboljelima i njihovim obiteljima.

Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB / Agencija DAN

 

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!