Naši ljudi...

U povodu Međunarodnog dana volontera: Veliko srce Travničanke Jasmine Fajkić

Jasminu Fajkić, našu sugrađanku, zapravo i ne treba predstavljati. Njen humanitarni rad govori više od bilo kavih biografskih podataka, govori o njenoj predanosti da bude čovjek, često po ocjeni mnogih i više od svojih mogućnosti. To je djevojka pred kojom nema prepreke između onoga kome je pomoć potrebna i onih koji mogu pomoći. Njena uloga stalne spone izmedju takvih konekcija zapravo je počela spontano, prije jedanaest godina. Prve koje je obradovala bili su mališani pred čijom konstatacijom da su samo bogati privilegovani i da samo oni dobivaju poklone od Djeda Mraza, za Jasminu je bio pokretač da obuče odijelo i podijeli poklone.

Uslijedile su mnoge akcije čiji broj i značaj je teško obuhvatiti u jedan podatak, prosječno, radi se o desetak akcija mjesečno, i tako već godinama.

“Humanitarnim radom se aktivno bavim već 11 godina, te sam uradila dosta akcija kako za pojedince tako i za medicinske ustanove kako bi bar na neki način olakšala liječenje oboljelih kojih je u našoj državi sve više. Taj osjećaj pomaganja mi je usađen od malena, budući da sam i sama bila u situaciji da mi se par puta pomaže, oduvijek sam željela da i ja pomažem drugima. Tako da već 11 godina intenzivno pomažem ljudima u nevolji, i nastojim da svaki dan učinim neko dobro djelo”- kaže Jasmina, koja, kako ističe, posebnu zahvalnost za uspjeh akcija pripisuje onima koji su spremni da podrže takvu inicijativu: “Sve što radim, radim da dragi Bog bude sa mnom zadovoljan. Kako se ja redovno trudim da obradujem druge, to neki ljudi čine i meni. Tu zelim da spomenem prije svega našeg fudbalskog reprezentativca Izeta Hajrovića i njegovu suprugu Lejlu koji su zaista toliko toga učinili i čine za mene da sam im cijeli život zahvalna. Zatim veliki novinar, Jasmin Ligata, naši fudbaleri Edin Džeko, Avdija Vršajević i mnogi drugi, koji su mi milion puta do sada pokazali, da su bez obzira sto su veliki fudbaleri oni su zaista i veliki ljudi, i hvala im na svemu.”

Na pitanje od ovih mnogobrojnih akcija, koju može izdvojiti kao posebnu, Jasmina odgovara da ona koju je radila za oboljelu Amru Kaziju ostala u posebnom sjećanju, naročito što se prije toga uopće nisu poznavale, a danas su dobre prijateljice.

Svakako, ljepotu ovakvih humanitarnih aktivnosti vidi u trajnim sponama koje nastaju sa ljudima kojima je pomogla, a tu zahvalnost na poseban način pokazuju djeca: “Taj osmijeh kad im pomognem nema cijene i ničim se kupiti ne može. To je posebna konekcija između mene i njih, kad dođem zagrle me, onako puni ljubavi”

O bh. građanima nerijetko se govori kao o ljudima velikog srca, takvo iskustvo u dosadašnjem radu ima i Jasmina:

“Što se tiče nas, Bosanaca i Hercegovaca, mi smo jedan zaista human narod. Narod koji je preko noći spreman da ustane da skuplja milionske iznose za liječenja, i daje nadu drugima za život. Ja se vodim time da je dobrota jedina investicija koja nikada ne propada i dobro se dobrim uvijek vrati. Meni je najveća pobjeda kada vidim da je neko došao s liječenja i da je ozdravio. Kad vidim dijete koje redovno pomažem kako izrasta u velikog čovjeka. To se ne moze ničim platiti.”

Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!