Aktuelno

U ponedjeljak u Travniku okrugli stol na temu ”Opasne igre i igrice na internetu” (VIDEO)

Danas Internet koristi oko 1.2 milijarde ili oko 18% svjetske populacije (svjesno), a nesvjesno čak oko 30% (kroz razne uređaje, telefone, televiziju). Od toga je polovina u uzrastu od 5 do 18 godina. Sadržaji koje djeca koriste su uglavnom „zabavnog” karaktera – slike, filmovi, chat, igrice ali i drugi sadržaji za zabavu.

Igrice za djecu su vid zabave koji će mnogi roditelji osuditi, premda ima i onih koji tvrde da je ovaj vid zabave dobar jer pospješuje logiku, uči djecu da prate instrukcije, da strateški planiraju, da se koncentrišu, pamte i ostalo.

Neke studije su pokazale da postoji povezanost između nasilnih igrica i nasilnog ponašanja. Nije da postoji dokaz da će vam djete postati kriminalac, ali se pokazalo da su skloniji da udare, viču, urlaju, guraju i ispoljavaju druge znakove agresije.

Nasilja je na Internetu sve više, a u okruženju virtualne komunikacije na prvi se pogled čini kako zakon, tehnologija, škole i roditelji mogu učiniti vrlo malo za njegovo zaustavljanje.
Naravno, kompjuter i Internet nisu mračna strana svjeta, ali nekontrolisana i besciljna upotreba Interneta je velika opasnost za djecu ali i za odrasle. Kada su djeca u pitanju, opasnost je, naravno, i mnogo veća.

U odnosu na period prije pet godina, prisutan je trend porasta korisnika interneta sve niže starosne dobi. Veliki broj djece masovno se uključuje na društvene mreže, istovremeno nespremna da se suoče sa opasnostima koje vrebaju u virtuelnom svjetu.

Okrugli stol će biti održan u ponedjeljak, 12.06.2017 u amfiteatru Sveučilišta/Univerziteta Vitez sa početkom u 11 sati.

 

Travnicki.INFO

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!