Sveuciliste Vitez
U petak najvjerovatnije konstituirajuća sjednica Skupštine SBK/KSB
U petak najvjerovatnije konstituirajuća sjednica Skupštine SBK/KSB - photo: Agencija DAN
Aktuelno

U petak najvjerovatnije konstituirajuća sjednica Skupštine SBK/KSB

Konstituirajuća sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona trebala bi biti održana u petak, a predviđeno je da, uz dodjelu certifikata novoizabranim zastupnicima, bude imenovano i novo skupštinsko rukovodstvo, izjavio je za Fenu aktuelni predsjedavajući kantonalne Skupštine Josip Kvasina (HDZ BiH).

Na pitanje znači li to da je postignut dogovor o vladajućoj većini u SBK/KSB, Kvasina je rekao da još nije potpisan nikakav sporazum, ali da je bilo razgovora.

Kada je riječ o Skupštini i konstituisanju novog saziva tu imamo dogovor, tako da, za sada, u izbor rukovodstva idemo sa SDA. Kada je u pitanju kantonalna vlada, tu još nismo ništa dogovorili. Vjerojatno idemo sa SDA, ali ništa konkretno ne mogu reći jer ništa nije dogovoreno – istakao je Kvasina.

Kako je rekao, prema broju osvojenih mandata, SDA i blok stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH, mogu formirati vlast bez drugih političkih stranaka, ali će to zavisiti i o postignutom dogovoru o formiranju vlasti na višim nivoima.

Ocijenio je kako je teško prognozirati kada bi SBK/KSB mogao dobiti novu vladu, jer je njeno formiranje dugo trajalo i nakon prošlih izbora.

Sada, ukoliko budemo sa SDA postigli dogovor, onda ne bi trebalo biti problematično. Međutim, iskustvo s prethodnih izbora govori da je to uvijek trajalo nekoliko mjeseci i da vlada nikada nije formirana prije marta. Nisam siguran hoće li ovaj put biti drugačije – naglasio je.

Prema rezultatima oktobarskih Općih izbora, od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Skupštini SBK/KSB, SDA će imati deset, dok će isti broj mandata, nakon potpisanog sporazuma o postizbornoj saradnji sa kantonalnim odborom HDZ-a 1990, imati i blok stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

Pet mandata pripalo je SDP-u BiH, po dva DF-u i SBB-u, dok će jednog zastupnika, u idućem četverogodišnjem sazivu Skupštine SBK/KSB, imati Nezavisni blok.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!