Sveuciliste Vitez
Arhiva

U Medresi održana hafiska dova najmlađem članu porodice Bektaš

U nedjelju, 27. marta 2016. godine, u Atriju Medrese održana je hafiska dova Merjem Bektaš, najmlađem članu porodice Bektaš. Ovim činom upotpunjena je porodica hafiza ovog profesora travničke Medrese.

Merjemini roditelji, Fadil i Džemila, naučili su Kur’an napamet tokom školovanja u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj medresi. Sin Ahmed je završio hifz u trećem razredu Elči Ibrahim-pašine medrese, kćerka Fatima je u prvom razredu naše medrese, dok je kćerka Aiša završila hifz u šestom razredu osnovne škole i ujedno je tad bila najmlađi hafiz u Bosni. Ovom današnjom svečanošću, svi članovi ove porodice su postali čuvari Allahove knjige što je jedinstven slučaj u Bosni i Hercegovini, a i šire.

Jučerašnjoj svečanosti u Medresi prisustvovali su: reisul-ulema IZ u BiH mr. Husein-ef. Kavazović, hfz. Ismet Spahić, predsjednik Rijasetove komisije za polaganje hifza u Sarajevu i bivši zamjenik reisul-uleme, hfz. dr. Dževad Šošić, profesor na FIN-u u Sarajevu, hfz. dr. Džemail Ibranović, gl. imam u Šarenoj džamiji u Travniku, hfz. dr. Safvet Halilović, profesor na IPF-u u Zenici, mr. hfz. Aziz Alili, imam Islamskog centra u Zagrebu, hfz. Mirnes Spahić, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli, hfz. Omer Zulić, profesor kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, hfz. Ahmed Bektaš, student na postdiplomskim studijima, hfz. Adnan Srebrenica, profesor vjeronauke u Busovači, hfz. Alem Koluh, profesor vjeronauke u Travniku, hfz. Maid Ibrahimović, imam i hatib u Sarajevu, hfz. Ibrahim Bektaš , gl. imam u Alibegovoj džamiji u Travniku, hfz. Zehrid Rešić, imam u džematu Lukovo polje u Zenici, hfz. Salih Haseljić, imam i hatib u džematu Počulica, hfz. Hamza Halilović, privatni poduzetnik u Sarajevu, kao i mnogobrojna rodbina, prijatelji, komšije i ljubitelji Allahove riječi.

Na početku svečanosti obratio se mr. Dževdet-ef. Šošić, koji je uputio riječi dobrodošlice. Nakon obraćanja direktora Medrese, prigodne riječi uputio je i muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović.

Potom je hafiza Merjem proučila kratke sure iz Kur’ana, a muhaffisku dovu proučio je njen muhaffiz i otac hfz. dr. Fadil Bektaš.

Nakon toga, vazu-nasihat održao je reisul-ulema mr. Husein-ef. Kavazović, koji je ovom prilikom istakao značaj čuvanja Allahove riječi i mladoj hafizi uručio hafisku diplomu.

Tradicionalno, ovom prilikom, Fond Bošnjaci uručuje nagrade čuvarima Kur’ana, a nagradu ispred Fonda uručio je hfz. Ismet-ef. Spahić.

U toku čestitanja učeni su tekbiri, čime je svečanost hafiske dove i službeno završena. Druženje je nastavljeno u restoranu Medrese uz svečani ručak.

Iz biografije mlade hafize izdvajamo:

Merjem Bektaš je kćerka hfz. dr. Fadila i hfz. Džemile, rođena je 26. aprila 2003. godine u Travniku. Odlična je učenica sedmog razreda Osnovne škole „Dolac”. Hifz je učila pred svojim roditeljima, a polaganje hifza je uspješno završila pred komisijom Rijaseta u Sarajevu za osam dana. Odgovorna je i marljiva učenica.

Izvor: Elči Ibrahim-pašina medresa Travnik

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!