Arhiva

Turski Diyanet i Islamska zajednica u BiH u Sarajevu priredili iftar za 200 osoba

U Sarajevu je u petak u organizaciji Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini priređen iftar za oko 200 osoba iz različitih bh. gradova, javlja Anadolu Agency (AA).

Iftaru u prostorijama Gazi Husrev-begove medrese prisustvovali su vjernici iz različitih gradova BiH kao i predstavnici Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Yildirim Alkis, direktor finansija studentskih domova pri Fondaciji Diyaneta, izjavio je za AA da islam nalaže druženje i razgovore.

“Kao što i poslanik Muhammed, a.s., kaže: ‘Najvrednije djelo je jelo s prijeteljima i nazivanje selama. Mi ova dva djela želimo da uradimo na jednom mjestu. U BiH ove godine organizujemo oko 3.000 iftara na 23 različita mjesta. Danas se ovdje na iftaru okupilo 200 osoba. Rekli smo im da želimo s njima iftariti i oni su prihvatili. Bitno je da se družimo i razgovaramo. Vjera znači iskrenost i bliskost”, rekao je Alkis.

Savjetnik za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini Hasan Atli je istakao da će organizacija iftara dodatno osnažiti veze muslimana u Turskoj i BiH.

“Kao i prošle godine, Uprava za vjerske poslove Republike Turske je u saradnji s Islamskom zajednicom u BiH i ove godine u 23 grada u BiH organizovala iftare. Naravno da će organizacija iftara osnažiti veze s Islamskom zajednicom, ali i veze sa muslimanima u BiH”, rekao je Atli.

Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerska pitanja Rijaseta IZ BiH, istakao je da muslimani u BiH žele radost ramazanskih dana podijeliti s muslimanima iz drugih zemalja svijeta.

“Kao i naša brača u Turskoj, i mi u Bosni posebno obilježavamo ramazane, kroz post, učenjem mukabele, teravih namazima, sehurima i iftarima. Također, mi želimo da podijelimo radost ovih ramazanskih dana i s našim musafirima iz različitih zemalja, a ponajviše iz Republike Turske. Zadovoljstvo nam je što je večeras omladina prisustvovala iftaru za preko 100 učesnika koji je organizovao Diyanet”, rekao je Abdibegović.

Inače, u organizaciji Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) i Islamske zajednice u BiH ove godine biti priređeni iftari za po 200 osoba tokom pet ramazanskih večeri.

Anadolu Agency

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!