TRAVNIK: Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB obilježava Svjetski dan dijabetesa
TRAVNIK: Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB obilježava Svjetski dan dijabetesa
Aktuelno

TRAVNIK: Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB obilježava Svjetski dan dijabetesa

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuje se da u svijetu danas više od 366 miliona osoba boluje od šećerne bolesti, a stručnjaci procjenjuju da će, bez javnozdravstvene intervencije do 2030.g. taj broj porasti do 550 miliona.

Dijabetes je odgovoran za 4.6 milliona smrti godišnje – svakih 7 sekundi umire jedan oboljeli.

Osim toga, dijabetes je jedan od prvih deset uzročnika invalidnosti i komplikacija kao što su srčani udar, moždani udar, amputacije i oštećenja vida.

Kod 50% osoba s dijabetesom bolest je još neotkrivena.

Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB će u srijedu 14.11.2018. obilježiti Svjetski dan dijabetesa, gdje će svi prisutni moći besplatno da izmjere šećer u krvi, krvni pritisak, tjelesnu visinu i težinu, kao i da dobiju savjete od zdravstvenih djelatnika o poboljšanju svog zdravstvenog stanja.

U prostoru Sveučilišta/Univerziteta VITEZ u Travniku (ul. Školska), sa početkom u 18 sati bit će upriličeno predavanje na temu “Porodica i dijabetes”, a predavači su dr. Lejla Hadžiahmetović/Bradarić, specijalista interne medicine, mr. sci. dr. Amra Mehmedbegović-Živanović, specijalista socijalne medicine i organizacije zdravstva, te Emra Zukić, bachelor sestrinstva.

Svi ste dobrodošli!

Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!