Aktuelno

Travnička pijaca prerasla pojam tržnice: Četvrtak je poseban dan

Četvrtak u Travniku je više od pazarnog dana. Prilika je to da se vide dragi prijatelji, među brojnim trgovcima oni kod kojih se godinama kupuje, a jednako tako, i dragi kupci.

Jednostavno je, sa nekim ljudima je moguće graditi dobre, gotovo prijateljske odnose, mada se rađaju i održavaju samo na toj usputnoj, površnoj razini. Tako izgleda, a zapravo, češće se nađe ovdje sagovornik, savjetnik i prijatelj, nego tamo gdje su očekivani.

Suosjećanje za loše ili podrška za dobro, razrješena dilema ili kratka poučna priča, gotovo redovno zastupljeni su na pijaci.

Upravo tu, među svojim sugrađanima, među svojim kupcima i trgovcima, koji su nerijetko bezimeni, ali značajni i bliski jer su razmijenili dio duše, osmijeh i prijateljstvo, mnogi pronalaze motiv za redovan dolazak.

U to ime ide i ostavljeni kusur, a kako je riječ o dvosmjernom odnosu, često se tu nađe i namjerno izvagano više od onog plaćenog.

To je nešto što pripada tradiciji, na kraju, druženje je svojstveno ljudskom rodu, a evo i sada kada se govori o otuđenosti, još uvijek se njeguje u Travniku.

Dovoljno je proći, slušati i uživati i znati da vrijedi i ona druga strana ljudskog postojanja, daleko od interesa, opreza, nepravde….

Takvi dani zaslužuju da traju, kao ovaj suncem okupan februrski četvrtak. Mada se dobro trguje, s razlogom je ovo više od pazarnog dana.

Čuvajmo svoju tradicijiu, i dobre međuljudske odnose, jer malo treba da puno dobijemo.

Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!