Sveuciliste Vitez
Sutra 14. smotra folklora 'Karaula 2019' i obilježavanje 85 godine postojanja KUD-a 'Karaula'
Sutra 14. smotra folklora 'Karaula 2019' i obilježavanje 85 godine postojanja KUD-a 'Karaula'
Kultura

Sutra 14. smotra folklora ‘Karaula 2019’ i obilježavanje 85 godine postojanja KUD-a ‘Karaula’

U organizaciji kulturno-umjetničkog društva „Karaula“ u mjestu Karaula, nadomak Travnika sutra, 13.07. 2019. godine se održava 14. po redu tradicionala smotra folklora „Karaula 2019“ na kojoj će nastupiti 12 kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine. Program ovogodišnje manifestacije počinje od 20:00 sati, a održava se na platou kod Osnovne škole u Karauli.

Organizatori ističu da je ovo odlična prilika i za obilježavanje jubileja, odnosno 85 godina postojanja jednog od najstarijih kulturno-umjetničkih društva u BiH, KUD „Karaula“, koje danas broji oko 200 aktivnih članova raspoređenih u folklornu, muzičku i ritmičku sekciju, a koji vrijedno čuvaju od zaborava autentične kulturno-društvene vrijednosti ovoga kraja.

Organizovanjem smotri folklora i putujući svijetom, istinski zaljubljenici tradicionalnih vrijednosti naše domovine ne dozvoljavaju da bogata riznica nacionalne kulture i umjetničke baštine živi samo u muzeju. Folklor itekako živi i danas, a sudeći prema broju kulturno-umjetničkih društava koja djeluju u Bosni i Hercegovini, živjet će još dugo godina.

Ljubitelji folklorne umjetnosti sutra će imati priliku uživati u nastupima članova kulturno-umjetničkih društava iz BiH te pogledati različite tradicionalne plesove sa područja Bosne i Hercegovine. Učestvuju: KUD „Karaula“ iz Travnika, KUD „Turbe“ iz Travnika, KUD „Mladost-Višnjevo“ iz Travnika, KUD „Blagaj“ iz Mostara, KUD „Rudar“ iz Lukavca, KUD „Izvor 08“ iz Kiseljaka, KUD „Sloga“ Bikodže iz Lukavca, KUD „Skokovi“ iz Cazina, KUD „Visoko“ iz Visokog, KUD „Zmaj od Bosne“ iz Gradačca, KUD „Borac“ iz Travnika i KUD Stari Grad iz Jajca.

Kulturno-umjetnička društva su vrlo često nositelji kulturnih događanja, a njihov doprinos kulturnoj sceni je neprocjenjiv, te su pod svoje okrilje prihvatili mnogobrojne mlade ljude, koji su danas najbolji ambasadori i zaštitnici tradicionalnih vrijednosti svoje zemlje.

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!