Srce za djecu oboljelu od raka
Srednjobosanski kanton je dobio novu Vladu
Srednjobosanski kanton je dobio novu Vladu - photo: Agencija DAN
Aktuelno

Srednjobosanski kanton je dobio novu Vladu

Skupština Srednjobosanskog kantona danas je usvojila Prijedlog odluke o potvrđivanju novog saziva Vlade, koju će u narednom mandatu činiti SDA i koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

Prema prijedlogu kandidata za članove Vlade, koji je Skupštini dostavio mandatar Tahir Lendo, SDA je dobila poziciju premijera i tri ministarska mjesta, dok su stranke okupljene oko HDZ-a BiH dobile pet ministarskih pozicija.

Obraćajući se zastupnicima, mandatar Tahir Lendo (SDA) rekao je da izabrani ministri ove Vlade imaju bogato iskustvo i značajne rezultate u dosadašnjem radu.

Oni su spoj iskustva i mladosti i siguran sam da će dati svoj maksimum i najbolje odgovore – rekao je Lendo.

Govoreći o prioritetima Vlade u sljedeće četiri godine, naglasio je da će to, između ostalog, biti održavanje političke i ekonomske stabilnosti, vladavine prava, te sigurnosti i jednakosti svih naroda i građana.

Lendo je najavio da su pred Vladom zadaci reforme kantonalne uprave, smanjenja deficita u budžetu, te rješavanje određenih nameta koji opterećuju privredu.

Očekujem da ćemo već u 2019. godini postat jedno veliko gradilište kad je riječ o putnoj infrastrukturi – rekao je Lendo, istakavši da će Vlada nastaviti i sa ulaganjima u zdravstvo i obrazovanje.

Iz SDA za ministra privrede izabran je Nisvet Hrnjić, za ministra prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Amir Šečibović, dok je za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ponovno izabran Salkan Merdžanić.

Iz bloka stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH za ministra zdravstva i socijalne politike izabran je Anto Matić. Bojan Domić je novi ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Feliks Vidović, kao i u proteklom sazivu, je za ministar unutrašnjih poslova, Zoran Marković je ministar pravosuđa, dok je za ministricu finansija izabrana Mirjana Plavčić.

Iz stranaka koje čine vladajuću koaliciju danas je poručeno da će “nova vlada biti vlada svih građana SBK/KSB te da će nastaviti kontinuitet uspješnog djelovanja“.

Ovo nije ni vlada SDA, ni HDZ-a BiH, nego vlada svih građana i nadam se kontinuitetu u dobrom radu – kazao je predsjednik Kantonalnog odbora SDA Asim Mekić.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Radoje Vidović kazao je kako su pred ministrima veliki izazovi i suočavanje s problemima.

Svijet se ubrzano mijenja i suočavamo se s novim problemima. Kako bismo adekvatno odgovorili izazovima, trebamo okupiti svu pamet u ovoj županiji i prihvatiti sve savjete – kazao je Vidović.

Iz opozicionih stranaka u Skupštini SBK/KSB danas su se mogle čuti tvrdnje da je vladajuća koalicija sklopljena na bazi dogovora o raspodjeli pozicija te da se ništa nije moglo saznati o budućim aktivnostima Vlade.

Vladajuća koalicija je sklopljena na bazi dogovora hoće li netko sjesti u stolicu ili ne, a nismo ništa čuli što će Vlada raditi. Volio bih vidjeti da ova vlada konačno počne brinuti o svim stanovnicima SBK/KSB, a ne samo o članovima HDZ-a BiH i SDA – kazao je zastupnik SDP-a Senad Selimović.

Dopredsjedavajuća Skupštine SBK/KSB, Ljubinka Atanasijević (SDP), imala je primjedbu na način imenovanja ministra iz reda srpskog naroda, Zorana Markovića, istaknuvši kako je neprimjereno što je Marković izabran na prijedlog HDZ-a BiH, uz saglasnost SDA.

Otkad postoji kanton, ministre iz reda Bošnjaka imenuju Bošnjaci, one iz reda Hrvata imenuju Hrvati, dok se ministar iz srpskog naroda bira na ovaj način. Mislim da ovo zadire u sferu vitalnog nacionalnog interesa – kazala je Atanasijević.

Skupština SBK/KSB potvrdila je novi saziv Vlade 21 glasom “ZA”, od čega je po deset glasova iz zastupničkih klubova SDA i stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH, te jedan glas Nezavisnog bloka.

Protiv je glasalo sedam zastupnika SDP-a i DF-a, a dva suzdržana glasa došla su iz SBB-a.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!