Sportski savez SBK/KSB: Obraćanje predsjednika Sportskog saveza Skupštini SBK/KSB
Sportski savez SBK/KSB: Obraćanje predsjednika Sportskog saveza Skupštini SBK/KSB
Aktuelno

Sportski savez SBK/KSB: Obraćanje predsjednika Sportskog saveza Skupštini SBK/KSB

Predsjednik Sportskog saveza SBK/KSB Mirsad Ibrišimbegović, obratio se zastupnicima Skupštine SBK/KSB na vanrednoj sjednici Skupštine SBK/KSB u ime 216 klubova i preko 10.000 sportista registrovanih u klubovima SBK/KSB koji su najveći ambasadori naše države.

U svome obraćanju Mirsad Ibrišimbegović istakao je da je grant sporta prijedlogom izmjena i dopuna Budžeta za 2020. godinu umanjen za 371.650,00 KM i da su sportisti bili prvi pogođeni pandemijom izazvanom koronavirusom, te da su odmah od samoga početka bila obustavljena sva takmičenja, a da većina klubova, posebno oni sa statusom premijerligaša imaju igrače po osnovu Ugovora prema kojima imaju zakonsku a i moralnu obavezu.

Moramo biti svjesni činjenice da sve zakonske obaveze koje klubovi imaju moraju da se realizuju, a zato su potrebna i finansijska sredstva koja nisu dostatna iz budžeta jer većina klubova finansira se iz sponzorskih ugovora kojih je u ovome trenutku sve manje i manje zbog toga što je privreda BiH kao i cijeloga svijeta u najvećoj krizi od Drugog svjetskog rata.

Ibrišimbegović je napomenuo da su se sportisti odmah stavili na raspolaganje općinskim kriznim štabovima na području SBK/KSB i da su učestvovali u pripremi nužnih smještaja u sportskim i školskim dvoranama tokom pandemije.

Također, segment zdravlja, odnosno tjelesna aktivnost kroz sistemski organizovane klubove doprinosi jačanju zdravlja i imuniteta, tako da zasigurno smanjenjem granta sporta povećavamo rizik povećanja eventualnog broja oboljelih od corona virusa.

Na kraju svoga izlaganja zastupnicima u Skupštini SBK/KSB predsjednik Sportskog saveza zatražio je da grant sporta bude planiran u skladu sa članom 60. Zakona u sportu SBK/KSB koji glasi: “Kanton i općine za svaku budžestku godinu planirat će najmanje 0,5 % sredstava budžeta za finansiranje sportskih programa radi ostvarivanja javnog interesa” .

Što znači da 0,5 % od ukupno planiranih prihoda, klasa 7-PRIHODI, u iznosu od 194.703.071,00 KM je 973.515,00 KM, što znači da grant sporta treba da iznosi 973.515,00 KM čime bi bila ispoštovana zakonska procedura, te je predlažio da se izvrši restruktuiranje sredstava odnosno da se umanje druge budžetske stavke i da se za iznos od 445.615,00 KM poveća grant sporta, što i nisu neka značajna sredstva u ukupno planiranom budžetu posebno što je vidno da pojedine budžetske stavke nisu umanjenje.

Predsjednik Saveza istaknuo je da svaka država koja ulaže u mlade, sport i kulturu jača tu istu državu i njen prosperitet.

Sportski savez SBK/KSB

 

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!