Aktuelno

Slobodan Ličanin “Lika” – Čuvar travničkih prizora (FOTOGALERIJA)

Danas je u okviru manifestacije “Dan općine Travnik” u prostorijama Sveučilišta/Univerziteta „Vitez“ u Travniku otvorena samostalna izložba fotografija, Travničanima dobro poznatog foto-hroničara, Slobodana Ličanina –Like.

Lika je izložbu posvetio i poklonio ovome gradu, u kojem je, kako kaže, odrastao i proveo najveći dio života.

Iako nije Travničanin po rođenju, njegova jedinstvena ljubav i nesebična angažiranost za promocijom i popularizacijom travničkih vrijednosti zapravo najautentičnije pokazuje onu pravu istinsku povezanost za svoj grad.

Amaterskom fotografijom se bavi još od 1960. godine, a vremenom kontinuirano unapređuje i nadograđuje svoja znanja i vještine, te učestvuje na brojnim međunarodnim foto konkursima na kojima ostvaruje zapažene rezultate. Također, pored fotografije, brojna su i interesovanja u kojima daje nesebičan doprinos, a značajan pečat je dao i u oblasti kinologije i trofejistike travničkog kraja, te je već dugi niz godina i vanjski saradnik Zavičajnog muzeja Travnik.

Ono po čemu je poseban i po čemu se izdvaja od drugih jeste to da fotografijom i rječju bilježi tragove jednog vremena, objekte u nestajanju, te nas svojim fotografijama podsjeća kako je to zapravo bilo nekada, a kako je sada. Lika ističe da je sve prolazno, ali da je fotografija trajna i bezvremenska. Meta njegovog objektiva su, pored ove dokumentarne i arhitektonske fotografije vrlo često flora i fauna o kojoj također znalački govori i piše.

Nerijetko bilježi i portrete svojih sugrađana, za koje je osvojio i nekoliko značajnih nagrada.

Danas otvorena izložba kroz 54 fotografije dosljedno je ukazala na to da se zapravo i grad vremenom mijenja, a Lika je naglasio da je njegova namjera da upravo ove fotografije putuju svijetom i da svi oni koji ih vide zapravo požele doći u mjeste gdje su ti snimci nastali.

Pored promocije, Lika uveliko doprinosi u očuvanju i zaštiti kulturno-historijske i prirodne baštine travničkog kraja, a Mirsad Mujanović, majstor fotografije Asocijacije za umjetničku fotografiju u BiH koji je danas govorio o jedinstvenom stvaralaštvu našeg svestranog sugrađanina, kazao je da svojim fotografijama autor zapravo nastoji prikazati odnos između čovjeka i prirode koja ga okružuje, što je kod drugih fotografa to vrlo često zanemareno.

Načelnik Općine Travnik, Admir Hadžiemrić je ispred Organizacionog odbora manifestacije “Dan općine Travnik” Slobodanu Ličaninu uručio zahvalnicu za doprinos i učešće u obilježavanju ove manifestacije.

Organizacioni odbor manifestacije / Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!