Sveuciliste Vitez
Skupština SBK/KSB usvojila zakon koji omogućava povećanje paušala
Skupština SBK/KSB usvojila zakon koji omogućava povećanje paušala - photo: Agencija DAN
Aktuelno

Skupština SBK/KSB usvojila zakon koji omogućava povećanje paušala

Skupština Srednjobosanskog kantona usvojila je danas izmjene Zakona o platama i naknadama u organima vlasti SBK/KSB koje omogućavaju povećanje zastupničkih paušala, potvrdio je Feni kantonalni ministar finansija Zoran Marković.

Marković je pojasnio da ove zakonske izmjene omogućavaju da zastupnički paušal umjesto dosadašnjih 540,00 konvertibilnih maraka iznose 1.080,00 maraka.

Do sada je taj paušal iznosio dvije osnovice plaće, što u SBK/KSB iznosi 270,00 maraka. Zastupnici su sada izglasali izmjenu Zakona koja omogućava da taj paušal bude uvećan na četiri osnovice. Međutim, većina njih se zalaže za to da paušal bude uvećan na tri osnovice, odnosno 810,00 maraka, a toliko je previđeno i u budžetu – rekao je Marković.

Istaknuo je da će skupštinska komisija odrediti tačan iznos paušala, a na upit je li opravdan ovakav potez zastupnika, Marković je rekao da bi to trebalo omogućiti zastupnicima veću nezavisnost u njihovom radu.

Moj stav je da oni na to imaju pravo i da bi bilo realno da imaju paušale koji će iznositi tri osnovice. Još prije dvije godine su htjeli povećati paušal i smatram da time zastupnici dobivaju veću nezavisnost od političkih stranaka – rekao je ministar finansija.

Izmjene Zakona o platama i naknadama u organima vlasti SBK/KSB usvojene su danas bez prisustva novinara, na nenajavljenoj sjednici koja je održana nakon što je Skupština izabrala predstavnike u Domu naroda Federacije BiH.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!