Paušali zastupnika u Skupštini SBK/KSB povećani na 810 KM
Paušali zastupnika u Skupštini SBK/KSB povećani na 810 KM - photo: Agencija DAN (arhiv)
Aktuelno

Skupština SBK/KSB sutra o novom sazivu Vlade

Prijedlog odluke o potvrđivanju novog saziva Vlade Srednjobosanskog kantona, bit će tema sutrašnje izvanredne sjednice Skupštine SBK/KSB, koja će biti održana u Travniku.

Predviđeno je da se zastupnici izjasne o prijedlogu kandidata za ministarske pozicije, koji je Skupštini dostavio mandatar za sastav nove kantonalne Vlade i dosadašnji premijer Tahir Lendo (SDA).

Kandidate za ministre u novoj Vladi imenovali su, ranije kantonalni odbori SDA i HDZ-a BiH, kada su iz ovih stranaka najavili da imaju kapacitet da formiraju novu Vladu.

Županijski odbor HDZ-a BiH kandidovao je Bojana Domića za ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, Feliksa Vidovića za ministra unutarnjih poslova, Antu Matića za ministra zdravstva i socijalne politike, Mirjanu Plavčić za ministricu financija, te Zorana Markovića za ministra pravosuđa i uprave.

Uz Tahira Lendu, kao ponovnog kandidata za premijera, Kantonalni odbor SDA kandidovao je Salkana Merdžanića za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Amira Šečibovića za ministra prostornog uređenja, građenja zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova, te Nisveta Hrnjića za ministra privrede.

Od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Skupštini SBK/KSB, po deset mandata imaju SDA i koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH, dok SDP BiH ima pet zastupnika, DF i SBB po dva, a jednog zastupnika ima Nezavisni blok.

Izvanredna sjednica Skupštine SBK/KSB bit će održana u Travniku, s početkom u 9 sati.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!