Skupština SBK/KSB odobrila zaduženje od 18 miliona KM za regionalne puteve
photo: FENA
Aktuelno

Skupština SBK/KSB odobrila zaduženje od 18 miliona KM za regionalne puteve

Skupština Srednjobosanskog kantona podržala je danas odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju ovog kantona u iznosu od 18 miliona KM, namjenjenih za izgradnju i rekonstrukciju regionalnih puteva u ovoj godini.

Ovim novcem će, kako je planirano biti finansirana izgradnja i rekonstrukcija osam putnih pravaca u SBK/KSB, od čega će najviše, odnosno šest miliona maraka, biti izdvojeno za 12 kilometara dionice regionalnog puta Novi Travnik-Gornji Vakuf/Uskoplje, dok će pet miliona biti uloženo u izgradnju sedam kilometara dionice regionalnog puta Dolac-Han Bila-Ovnak.

Radi se o kreditu Razvojne banke FBiH, koji će, sa šest miliona maraka vraćati Direkcija za ceste SBK/KSB, dok će 12 miliona maraka vratiti kantonalna Vlada.

Ministar finansija Zoran Marković utvrdio je da su sve procedure za ovaj kredit ispoštovane, te da je budžet likvidan, pa da, stoga, SBK/KSB ispunjava se uslove za ovo zaduženje.

Kako je rekao, čeka se na mišljenje federalnog Ministarstva finansija, nakon čega će uslijediti rebalans budžeta.

Tokom rasprave na sjednici Skupštine, zastupnici iz vladajućih stranaka pohvalili su ovu Vladinu incijativu, ističući kako se radi o značajnom kreditnom zaduženju kojim će biti riješen problemi na putnim pravcima, koji do sada nisu bili u prvom planu.

Na ovaj način ćemo poboljšati stanje regionalnih cesta. Ne treba ovo politizirati i tumačiti potezom u izbornoj godini, jer će vjerojatno glavni dio posla biti u mandatu iduće Vlade, pa zato ne smatram da je cilj ove odluke ubiranje političkih bodova – kazao je predsjedatelj Skupštine Josip Kvasina (HDZ BiH).

Iz opozicije su, pak, kritikovrali odluku o kreditnom zaduženju, uz primjedbu da se ona ciljano donosi u izbornoj godini, te da nije zakonita.

Razvoj mora biti planski, a ne ovakvo ad hoc rješenje. Mi nismo dobili ni analizu koliko je SBK/KSB zadužen, tako da nezakonito dižemo kredite i kršimo najmanje dva zakona – istakao je zastupnik SDP-a Senad Selimović.

Direktor kantonalne Direkcije za ceste Sulejman Bečirević izjavio je kako je Razvojna banka napravila kreditnu liniju za finansiranje projekata iz infrastrukture, koja je povoljnija jer je kamatna stopa smanjena na 2,5 posto, a rok otplate povećan na 12 godina.

Kako je rekao, od 2002. godine u SBK/KSB je modernizovano 96,5 kilometara regionalnih puteva, u što je uloženo više od 52 miliona maraka.

Skupština SBK/KSB danas je, takođe, usvojila odluku o preuzimanju osnivačkih prava nad bolnicama u tom kantonu, čime će, kako je rekao ministar zdravstva Nikola Grubešić biti omogućeno planiranje i upravljanje, te kontrolisanje bolnica.

Kako je rekao, odluka će, između ostalog, omogućiti da bolnice dobiju upravna vijeća i direktore, kojima je trenutno istekao mandat, kao i statute poslovanja.

Grubešić je, također, najavio višemilijunska ulaganja u bolnice, između ostalog, za infrastrukturu, nabavku opreme, te zapošljavanje i edukaciju kadra.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!