Skupština SBK/KSB 21. decembra o budžetu za iduću godinu
Skupština SBK/KSB 21. decembra o budžetu za iduću godinu - photo: FENA
Aktuelno

Skupština SBK/KSB 21. decembra o budžetu za iduću godinu

Skupština Srednjobosanskog kantona razmatrat će na sjednici, koja je zakazana za 21. decembar, Prijedlog budžeta za 2019. godinu, koji je Vlada utvrdila u iznosu od 236.501.758 maraka.

Najveći dio budžeta planiran je za plate i naknade više od 5.300 zaposlenih u tijelima državne uprave te u pravosudnim i obrazovnim institucijama.

Ministar finansija SBK/KSB, Zoran Marković, rekao je ranije novinarima da je u idućoj godini planirano povećanje plata za tri posto, te da se za te namjene izdvaja oko 126 miliona maraka.

Skupština će, takođe, razmatrati izmjene i dopune budžeta za ovu godinu te finansijske planove kantonalnih zavoda, agencija i službi.

Prijedlog budžeta za 2019. godinu, koji je utvrdila Vlada iz proteklog četverogodišnjeg saziva, bit će razmatran na prvoj redovnoj sjednici novokonstituirane Skupštine SBK/KSB.

Prema rezultatima oktobarskih Općih izbora, od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Skupštini SBK/KSB, SDA ima deset, a isti broj mandata, nakon potpisanog sporazuma o postizbornoj saradnji sa Županijskim odborom HDZ-a 1990, ima i blok stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

Pet mandata osvojio je SDP BiH, po dva DF i SBB, dok će u idućem četverogodišnjem sazivu Skupštine SBK/KSB jednog zastupnika imati Nezavisni blok.

Po broju osvojenih mandata na oktobarskim Općim izborima, SDA i stranke okupljene oko HDZ-a BiH imaju kapacitet da formiraju novu kantonalnu vladu, ali će njen sastav, kako je ranije rečeno, zavisiti i o dogovoru o formiranju vlasti na višim nivoima.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!