Sveuciliste Vitez
SIPA: U toku realizacija akcije 'Delta', pretresi na 29 lokacija uključujući i područje Travnika
SIPA: U toku realizacija akcije 'Delta', pretresi na 29 lokacija uključujući i područje Travnika
Aktuelno

SIPA: U toku realizacija akcije ‘Delta’, pretresi na 29 lokacija uključujući i područje Travnika

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su, po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, započeli operativnu akciju kodnog  naziva „Delta“.

U toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata, i pokretnih stvari na ukupno 29 lokacija na području Brčkog, Obudovca, Bijeljine, Tuzle, Srebrenika, Živinica, Sarajeva, Zenice, Travnika, Novog Travnika, Viteza, Posušja, Gruda, Ljubuškog i Mostara.

Nezvanično saznajemo da se pretresi na području općine Travnik odvijaju u mjestima Han Bila i Maline.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje krivičnog djela organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima nedozvoljen promet akciznih proizvoda i pranje novca, propisanih Krivičnim zakonom BiH.

Osumnjičene osobe terete se da su u saradnji s drugim osobama, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, osnovali grupu za organizirani kriminal radi nezakonitog stavljanja u promet duhana za pušenje i cigareta, bez plaćanja akcize na duvan za pušenje i cigarete i bez obilježavanja navedenih proizvoda akciznim markicama Bosne i Hercegovine, čime je budžet Bosne i Hercegovine oštećen za oko 36.000.000 KM po osnovu neplaćene akcize na duhan za pušenje i cigarete.

Navedene aktivnosti provode se u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje i više policijskih agencija u BiH.

Više informacija o rezultatima operativne akcije „Delta“ bit će poznato nakon realizacije naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH, saopćeno je iz SIPA-e.

FENA/Agencija DAN

 

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!