Aktuelno

Sinoć u Hadži Ali-begovoj džamiji Travničani dočekali Hidžretsku Novu godinu (FOTO)

U ponedjeljak, 10. septembra 2018. godine poslije akšam-namaza u Hadži Ali-begovoj džamiji održan je tradicionalni mevludski program sa predavanjem povodom nastupanja Nove 1440. hidžretske godine.

Prisutne je na početku poselamio i dobrodošlicu im zaželio imam džemata Hadži Ali-begova džamija, hfz. Ibrahim-ef. Bektaš nakon kojeg su članovi hora Elči Ibrahim-pašine medrese uz pomoć Enver-ef. Žuže, imama džemata Slimena, izveli mevludski dio programa.

Glavni imam Medžlisa IZ Travnik, mr. Salih-ef. Indžić se na kraju programa obratio prigodnim predavanjem. Tokom obraćanja prisjetio se razloga odabira hidžre, kao značajnog događaja za muslimane, koja je uzeta za početak računanja vremena po islamskom kalendaru. Pored navedenog naveo je jednu važnu lekciju koja se veže za hidžru prvih mislimana, a to je “vjera je napreča”. Prvi muslimani su napuštali svoja ognjišta, imetke i sve što su čitav život sticali kako bi preselili u Medinu gdje su mogli slobodno da ispovijedaju svoju vjeru.

Na kraju je poručio prisutnima, a posebno omladini, da žive stvarne a ne virtualne živote (živote na društvenim mrežama).

Mevludski program je završio nakon ašereta i dove koju je proučio hfz. dr. Džemail-ef. Ibranović, imam džemata Sulejmanija džamija.

Medžlis IZ Travnik se i ove godine pobrinuo da svi prisutni budu počašćeni halvom i sokom. Halvu je specijalno za ovu priliku pripremila slastičarna Lajpcig.

(Travnicki.INFO)

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!