SDA i stranke okupljenje oko HDZ-a BiH dogovorile formiranje vlasti u SBK/KSB
SDA i stranke okupljenje oko HDZ-a BiH dogovorile formiranje vlasti u SBK/KSB - photo: FENA
Aktuelno

SDA i stranke okupljenje oko HDZ-a BiH dogovorile formiranje vlasti u SBK/KSB

SDA i koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH formirat će vlast u Srednjobosanskom kantonu u iduće četiri godine, navedeno je u sporazumu koji su danas u Travniku postigli predstavnici kantonalnih odbora tih stranaka.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA, Asim Mekić, rekao je da će, kao i u prethodnom mandatu, SDA zadržati premijersku i tri ministarske pozicije, dok će četiri ministra u Vladi imati stranke okupljene oko HDZ-a BiH.

Iz reda srpskog naroda imamo zajedničkog ministra i do sada je bilo tako da se on imenuje na prijedlog HDZ-a BiH, uz saglasnost SDA. Premijer će najvjerojatnije biti ponovno Tahir Lendo, jer to čovjek koji je dobro radio u proteklom mandatu i dobio najveći broj glasova. Do kraja ovog mjeseca trebali bismo imati imena ministara i liste za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH – rekao je Mekić novinarima.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH, Radoje Vidović, istakao je da će današnji sporazum biti upućen stranačkim tijelima na potvrđivanje, nakon čega počinju rokovi za formiranje Vlade.

Bit će imenovan mandatar za sastav Vlade i dostavljena imena kandidata za ministre. Dogovorili smo da ćemo užurbano raditi i na izboru izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, pa se nadam da ćemo u idućih 15-ak dana imati i Vladu i izaslanike u tom domu – rekao je Vidović.

Kako je rečeno, prioriteti buduće Vlade SBK/KSB bit će, između ostalog, zaustavljanje masovnog iseljavanja stanovništva, kroz mjere privrednog razvoja i bolju zaštitu prava radnika, te rad na projektima unaprjeđenja infrastrukture.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!