Sveuciliste Vitez
Arhiva

SANDŽAK: Prva teravija klanjana u preko 150 džamija

Veliki broj ljudi u džamijama i kandilji na munarama i svim sandžačkim mjestima su od večernjih sati označili početak mjeseca ramazana. Klanjanjem prve teravije (molitve koja se obavlja samo tokom ramazana) u svim džamijama i mesdžidima muslimanski vjernici u svih šest opština srbijanskog dijela regije Sandžak započeli su sa obilježavanjem ramazanskih dana, javlja Anadolu Agency (AA). 

Na području Sandžaka, gdje vjerski život posebno zaživi tokom ramazanskih dana, u organizaciji Islamske zajednice Srbije (IZS) i Mešihata IZ-e u Srbiji teravija se klanja na više od 150 mjesta.

U Novom Pazaru vjernici posebno posjećuju džamije iz Osmanskog doba i to: Lejlek, Hadži Hurem (Bor), Arap džamiju, ali i one novosagrađene poput Istanbul džamije u blizini Carskog druma.

U nekoliko džamija u svakom sandžakom gradu se tokom ovog odabranog mjeseca organizuju mukabele (učenje Kur’ana), dolaze hafizi iz Skoplja, Egipta i zemalja regije. Za ovaj ramazan najavljeno je niz vjerskih aktivnosti i organizovanje zajedničkih iftara.

Muftija sandžački islamske zajednice Srbije (IZS) Hasib ef. Suljović, je danas, u ramazanskoj čestitki vjernicima podsjetio da je ramazan mjesec nebrojenih blagodati, mjesec Božije milosti, oprosta, Božije zaštite Njegovih robova, mjesec promijena na bolje, mjesec borbe protiv svojih strasti i pohlepe.

“U toku posta, vijernik se, odrekao ne samo hrane i pića, već i drugih tjelesnih zadovoljstava, čime se bori unutar sebe sa snagama koje ga vuku ka porocima i moralnim devijacijama, a koliko je to teško i bitno govori hadis Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: Vraćamo se iz male borbe (džihada) u veliku borbu (džihad). Oružani rat je mala stvar u odnosu na rat protiv svojih strasti’.  Allah sve vidi, pa vijernik neće dozvoliti da kada se osami od ljudi, učini nešto čime će pokvariti post, bilo uzimanjem hrane i pića, ali ni mimo toga laganjem, ogovaranjem, klevetanjem, psovanjem i učestvovanjem u raspravama”. istakao je muftıja Suljović i poželeo svim vjernicima, pripadnicima islama, da im Allah dž. š. podari snage da istraju, da iskoriste blagodati mjeseca ramazana, za promjene u svom ponašanju, rječniku, svom djelovanju, te promjene na bolje osjete i njihovi prijatelji, porodica, komšije i cijela zajednica.

– Poziv vjernicima i ulemi na jedinstvo IZ-e

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji (IZuS)  Muftija dr. Mevlud-ef. Dudić je u ramazanskoj poruci podvukao je da je “ramazan najbolja prilika da okrenemo novu stranicu u našim životima, u odnosu prema Stvoritelju, zajednici, džematu, jedni prema drugima, porodici i sebi”.

“Ramazan je idealna prilika za novi početak. To je mjesec u kome se dove ne odbijaju; u kome posebno mjesto zauzimaju sehur i iftar; teravije, noć Bedra i Lejtelu-l-Kadra; mjesec Allahove milosti, oprosta i spasa od džehenemske patnje. Neka ovaj ramazan prosvijetli naš um i napoji naše duše, sa dovom i nadom da bude lijek za bolesti licemjerstva, oholosti i škrtosti; mržnje, svađe i smutnje. Neka bude razlogom jedinstva među nama. Zato postimo dušom i razumom; očima, ustima i ušima; rukama i nogama. Jednom riječju, čitavim bićem”, poručio je muftija Dudić.

On je povodom najodabranijeg i njasvetijeg mjeseca kod muslimana uputio poziv ulemi i vijernicima u Srbiji da se ujedine.

“Mjesec ramazan je idealna prilika za pripadnike Islamske zajednice i ulemu da konačno stave tačku na podjele i okupe se oko jedne, jedinstvene i tradicionalne Islamske zajednice s ciljem očuvanja vjerskih, etičkih, kulturnih i svih drugih vrijednosti. Protekle godine pokazale su da je ugrožavanje jedinstva Islamske zajednice glavni izvor destrukcije među muslimanima te da svaki korak podjele izaziva nove podjele. Vrijeme je da iz svih događaja protekle decenije izvučemo pouke i vratimo se organizacionom i vrijednosnom jedinstvu”, poručio je Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji.

Anadolu Agency

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!