Sveuciliste Vitez
Realizovan projekat "Stop narkomaniji-ovisnik sam o sportu”
Realizovan projekat "Stop narkomaniji-ovisnik sam o sportu”
Aktuelno

Realizovan projekat “Stop narkomaniji-ovisnik sam o sportu”

Sportski savez općine Travnik sa svojim članicama sportskim klubovima realizovao je projekat Malih olimpijskih igara ” Stop narkomaniji-ovisnik sam o sportu ” na području Općine Travnik.

Projekat “Stop narkomaniji-ovisnik sam o sportu” ima za cilj da na području Općine Travnik pokrene školska takmičenja u više grana sporta za koje postoje minimalni uslovi za realizaciju takmičenja. S obzirom da se radi o pilot projektu jer skoro 30 godina na području Općine Travnik nije bilo organizovanih sportskih takmičenja, Sportski savez općine Travnik odlučio je da organizuje takmičenja u 4 sportske discipline mali nogomet za dječake i djevojčice i košarka za dječake i djevojčice. U projektu ” Stop narkomaniji-ovisnik sam o sportu ” učestvovale su OŠ ” Han Bila “, OŠ ” Mehurić “, OŠ ” Nova Bila “, OŠ ” Travnik “, OŠ ” KŠC Petar Barbarić “, OŠ ” Karaula “, OŠ ” Turbe “, OŠ ” Kalibunar ” i OŠ ” Vitovlje ” i time doprinjelje uspješnoj realizaciji projekta kao i ponovno pokretanje sportskih takmičenja u školama je zasigurno jedan od načina razvoja sporta na području Općine Travnik.

Cilj projekta da kroz aktivnije bavljenjem sportom i osmišljeno korištenje slobodnog vremena na sportskom terenu, te educiranje o svim opasnostima, prijetnjama i posljedicama narkomanije, povećamo broj djece i mladih u sportskim klubovima kao i formiranje sportskih školskih klubova što će doprinjeti kvalitenijem i osmišljenjijem provođenju slobodnog vremena a ujedno i udaljavanje od nove ovisnosti pod  nazivom ” digitalna ovisnost “.

Evidentno je da cilj projekta ” Stop narkomaniji-ovisnik sam o sportu ” nije bio rezultat na sportskom terenu ali je bio pozitivni stimulans za stvaranje atmosfere borbenosti i želje za pobjedom na fer osnovi što je jedan od ciljeva projekta da na sportskom terenu pobjedi najbolji uz sportsko navijane. Najboljim ekipa u sve četiri sportske discipline obezbjeđeni su pehari, diplome i medalje, a pobjednici po kategorijama su: mali nogomet-dječaci:  prvo mjesto, OŠ ” KŠC ” Petar Barbarić “, drugo mjesto OŠ ” Travnik ” i treće mjesto OŠ ” Turbe “, mali nogomet-djevojčice: prvo mjesto OŠ ” Turbe “, drugo mjesto OŠ ” Han Bila ” i treće mjesto OŠ KŠC ” Petar Barbarić “, košarka djevojčice: prvo mjesto  OŠ ” Turbe “, drugo mjesto OŠ ” Kalibunar ” i treće mjesto OŠ KŠC ” Petar Barbarić ” i u kategoriji košarka dječaci: prvo mjesto OŠ ” Travnik “, drugo mjesto OŠ ” Nova Bila ” i treće mjesto OŠ KŠC ” Petar Barbarić “.

Uspjesi na sportskim terenima nisu zanemareni u ovome projeku, ali zasigurno je da je najveći pobjednik ” sport i druženje ” i slika koja je stvorena u Travniku o značaju razvoja školskog sporta što pred organizaora Sportski savez općine Travnik stavlja nove obaveze za nastavak ovoga projekta sa više sportskih disciplina.

Projekat Malih olimpijskih igara ” Stop narkomaniji-ovisnik sam o sportu ” podržali su Federalno ministarstvo obrazovanja, načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, potpredsjednica Skupštine SBK/KSB Ljubinka Atanasijević, UŽ ” Emina “, Travnik-trans i Pekara “ABA “.

Sportski savez općine Travnik

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!