Ratni veterani iz regiona će prisustvovati komemoraciji u Ahmićima 16. aprila
Ratni veterani iz regiona će prisustvovati komemoraciji u Ahmićima 16. aprila - photo: ilustracija
BiH

Ratni veterani iz regiona će prisustvovati komemoraciji u Ahmićima 16. aprila

Na poziv Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice stradanja Bošnjaka Ahmića i Viteza, kao organizatora komemoracije, ratni veterani iz regiona 16. aprila prisustvovat će komemoraciji stradalim u Ahmićima.

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, sa uredima u Sarajevu i Beogradu, od 2008. godine organizuje posjete grupe ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine mjestima stradanja civila i vojnika tokom posljednjeg rata te zvaničnim komemoracijama stradalim koje organizuju lokalne i državne vlasti i udruženja žrtava.

U Ahmićima je, prema podacima Haškog tribunala u predmetu Kordić i Čerkez, u rano jutro 16. aprila 1993. ubijeno 116 civila, među kojima su i 32 žene i 11 djece. Porodice žrtava i danas tragaju za tijelima 29 ubijenih mještana Ahmića.

Kako navode iz Centra za nenasilnu akciju prisustvom komemoraciji žele odati počast stradalim mještanima Ahmića te pokazati da su bivši borci društvena skupina koja posjeduje visok stepen kredibiliteta i potencijala za rad na polju izgradnje mira upravo zato što su neposredno, često na veoma surov način, iskusili rat na sopstvenoj koži.

Želimo ovim radom jačati sliku bivših boraca kao graditelja mira koji je potreba ogromne većine ljudi na ovim prostorima, pa tako i ogromne većine veterana i njihovih porodica. Također, prisustvom komemoraciji bivši pripadnici HV-a, HVO-a, Armije RBiH, VRS-a, VJ i JNA poslat će poziv nadležnim da se i preostali odgovorni za počinjene zločine procesuiraju te da se učine dodatni napori na pronalaženju posmrtnih ostataka ubijenih – saopćeno je iz Centra za  nenasilnu akciju (CNA).

Veterani iz regiona u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada su prisustvovali komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu/Bosanskom Novom, Sanskom Mostu (Hrastova Glavica), Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjica, Stupnom Dolu kod Vareša, u Srbiji u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu, te u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina.

Komemoracija u Ahmićima (Spomen-obilježje kod Donje džamije) bit će održana 16. aprila s početkom u 11.30 sati.

FENA

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!