Sveuciliste Vitez
Protiv dvojice Travničanina i Banjalučanina podignuta optužnica za razbojništvo u Austriji
Protiv dvojice Travničanina i Banjalučanina podignuta optužnica za razbojništvo u Austriji - photo: derStandard.at (ilustracija)
Crna Hronika

Protiv dvojice Travničanina i Banjalučanina podignuta optužnica za razbojništvo u Austriji

Tužilaštvo BiH je, u saradnji sa partnerskim institucijama iz Austrije, podiglo optužnicu protiv trojice državljana BiH koji su sudjelovali u izvršenju krivičnog djela, usljed čijih posljedica je smrtno stradala državljanka Austrije, nakon čega su pobjegli u BiH.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

1.   Gazibarić Gučanin Feralda, zv. „Ferdo“, rođenog 1971. godine u Travniku

2.   Sivonjić Olivera, zv. “Oli“, rođenog 1970. godine u Travniku

3.   Ivančević Dalibora, rođenog 1975. godine u Banja Luci

Sva trojica optuženih su ranije osuđivani.

Optuženi se terete da su u proljeće 2011. godine došli na područje Republike Austrije, te zajedno sa još dvije osobe pristupili organiziranoj kriminalnoj grupi, osnovanoj radi izvršenja teških krivičnih djela razbojničkih i provalnih krađa u kuće i stanove građana Austrije, radi ostvarenja velike nezakonite imovinske koristi.

Prilikom provalne krađe dana 20.04.2011. godine, nakon što su nasilno ušli u kuću  u kući austrijske državljanke Elisabeth F. u mjestu Gosau, Austrija, te činili razbojničku pljačku, optuženi su vezali navedenu staricu koja se usljed buke probudila, te je ostavili vezanu i začepljenih usta sa tkaninom, kako ne bi mogla dozivati pomoć, što je dovelo do smrti austrijske državljanke.

Optuženi se terete za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. KZ-a BiH i razbojnička krađa iz člana 288. KZ-a FBiH.

Dvojica počinilaca ovog krivičnog djela ranije su uhapšena i osuđena u R Austriji, a preostala trojica su pobjegla u BiH i bila nedostupna austrijskom pravosuđu. Nakon intenzivne saradnje sa institucijama BiH, predmet je ustupljen pravosuđu BiH.

Izvor: Tužilaštvo BiH

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!