Prognoza vremena: Dolazi nam snijeg, saznajte kada i gdje se očekuje
photo: Arhiva Agencije DAN
Aktuelno

Prognoza vremena: Dolazi nam snijeg, saznajte kada i gdje se očekuje

Jače naoblačenje sa sjeverozapada sutra će preći preko Bosne i Hercegovine i usloviti padavine i pad temperature zraka. 

U Hercegovini će prijepodne biti sunčanije. U nizinama će padati kiša, a na planinama snijeg. Od večernjih sati i tokom noći na subotu u centralnim i istočnim područjima granica snijega i susnježice se može spustiti i do 700 metara nadmorske visine.

Očekivana količina padavina je između 10 i 25 litara po metru kvadratnom. Vjetar umjerene jačine. U Bosni vjetar će biti istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini puhat će jugo veći dio dana. Od poslijepodnevnih sati vjetar u Hercegovini mijenja smjer na sjever i u noći na subotu se predviđa jačanje bure. Maksimalna temperatura zraka u Bosni je u jutarnjim satima i kretat će se između 9 i 15 stepeni i tokom dana će postepeno opadati. U Hercegovini najniža jutarnja temperatura zraka između 11 i 15, a najviša dnevna između 19 i 24 stepena.

U BiH će u subotu, 7. oktobra prijepodne biti pretežno oblačno vrijeme. U centralnim, istočnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima prijepodne kiša će padati u nizinama, a snijeg ili susnježica iznad 700 metara nadmorske visine. Glavnina padavina bit će u jutarnjim satima. Na jugu kiša će padati u ranim jutarnjim satima. U drugoj polovini dana u Bosni postepeno smanjenje oblačnosti, a u Hercegovini razvedravanje.

Vjetar u Bosni umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini jaka bura koja će od poslijepodnevnih sati oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 5, na jugu od 7 do 11 stepeni. Najviša dnevna od 7 stepeni u centralnim i istočnim područjima do 14 u Krajini i sjevernim područjima. Na jugu zemlje najviša dnevna temperatura zraka od 14 do 18 stepeni.

U Bosni i Hercegovini će u nedjelju, 08. oktobra prijepodne doći do postepenog povećanja oblačnosti sa zapada. U drugoj polovini dana preovladavat će pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama u jutarnjim satima je izgledna magla. Od večernjih sati prema kraju dana na sjeveru i sjeveroistoku zemlje lokalno će padati slaba kiša. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 5, na jugu do 8 stepeni. Najviša dnevna većinom između 13 i 18 stepeni.

U Hercegovini će u ponedjeljak, 09. oktobra biti sunčanije. U Bosni pretežno oblačno vrijeme, prijepodne lokalno sa slabom kišom. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 2 i 7, na jugu od 6 do 10 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 13 i 19, na jugu do 21 stepen, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorolškog zavoda BiH.

FENA

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!