Privreda u SBK/KSB već sada trpi posljedice zbog koronavirusa
Privreda u SBK/KSB već sada trpi posljedice zbog koronavirusa - photo: FENA
Aktuelno

Privreda u SBK/KSB već sada trpi posljedice zbog koronavirusa

Zbog globalnog širenja koronavirusa, privrednici u Srednjobosanskom kantonu već trpe štete i suočavaju se sa smetnjama u poslovanju, izjavio je u Travniku kantonalni ministar privrede Nisvet Hrnjić.

Hrnjić je Vladi SBK/KSB predstavio preliminarnu analizu o uticaju širenja koronavirusa na poslovanje, koja je izrađena na osnovu odgovora koje je Ministarstvo privrede dobilo iz 36 kompanija iz SBK/KSB.

Više od pola ispitanih poslovnih subjekata, uglavnom onih koji imaju saradnju sa Kinom, Italijom, Njemačkom, pa i drugim zemljama poput Malezije, već imaju štete i smetnje u poslovanju. Najosjetljivije industrijske grane su turizam i ugostiteljstvo – rekao je Hrnjić.

Kako je dodao, Ministarstvo je sačinilo devet mjera koje mogu koristiti privrednicima, a jedna od njih podrazumijeva iznalaženje modaliteta za rasterećenje poduzetnika.

Bit će izazov vidjeti na koji način vlast, odnosno sistem, može pomoći privrednicima u ovoj situaciji – naglasio je ministar.

Ministrica financija SBK/KSB Mirjana Plavčić izjavila je da je osjetan i pad javnih prihoda.

Za sada javni prihodi bilježe pad, pa je tako do jutros realizovana samo polovica prihoda od PDV-a – naglasila je Plavčić.

Iz Kriznog štaba SBK/KSB danas su naveli da u Srednjobosanskom kantonu trenutno nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji je 25 osoba.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!